Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućno baštovanstvo
  • 04.01.2018. 18:15

Gajenje povrća u saksijama

Prednost ovog vida gajenja biljaka omogućava da se stvori bašta na nemogućim mestima, a čak i tamo gde uopšte nema zemljišta.

Foto: Engin_Akyurt / Pixabay
  • 22.379
  • 293
  • 0

U Srbiji je poslednjih godina u ekspanziji gajenje povrća i začinskog bilja u saksijama. Za ovaj vid kućnog baštovanstva najčešće se opredeljuju domaćice u gradovima, jer mogu na svega nekoliko metara kvadratnih da imaju pravu malu oazu organski gajenog bilja.

Stvorite baštu na nemogućim mestima

Prednost ovog vida gajenja biljaka omogućava da se stvori bašta na nemogućim mestima, a čak i tamo gde uopšte nema zemljišta.

Ukoliko, se opredelite za ovaj vid gajenja, uz pomoć plastičnih kadica uspećete maksimalno da iskoristite prostor. Kako bi se vašoj kućnoj bašti svi divili, možete je obogatiti saksijama ili improvizovanim posudama, a možete da stvorite različite stilove. Trenutno je napopularniji starinski seoski izgled.

Prednosti kućne bašte

Da biste postali baštovan, nije vam porebna škola za to, a u saksijama možete da gajite skoro sve vrste jestivih biljaka: jednogodišnje ili višegodišnje, patuljaste ili penjačice. Zemlja za saksije može da se napravi tako da u njoj uspevaju vrste, koje inače ne bi rasle u svakom baštenskom zemljištu. Ipak, neka pravila moraju da se poštuju.

Kako bi bašta uspela, bitno je da se opredelite za bilje koje uspeva na ovim područjima.

Organsko gajenje

Osnovno pravilo organskog baštovanstva jeste stvaranje zdravog i plodnog zemljišta, koje biljkama zapravo daje sve što im je potrebno. Zato gajenje u saksijama (zbog male površine) ne može u potpunosti da se smatra organskim. Ipak, na njih svakako mogu delimično da se primenjuju organska načela, uz odgovarajući izbor zemlje i bez upotrebe mineralnih đubriva i pesticida.

Pravila gajenja bilja u saksijama

Bez obzira na to za koju vrstu saksije ste se opredelili, trebalo bi da znate da saksije moraju na dnu da imaju rupu za ceđenje vode. Da biste poboljšali drenažu, stavite na dno saksije grublji materijal, pre nego što sipate mešavinu zemlje. Za dodatnu težinu, koristite krupan (3 cm) šljunak.

Ukoliko želite da vaše biljke uspevaju, trebalo bi da koristite organsku, višenamensku zemlju kupovnu ili kućne izrade. Ne štedite na kvalitetu. Imajte u vidu da biljke rastu u ograničenom prostoru i da im treba najbolja nega. Zemlja treba da odgovara biljkama koje gajite.

Koje biljke možete da gajite?

Pasulj

Ovo sigurno znate još od osnovne škole. Pasulj je povrće koje se najbolje uzgaja u saksijama. Da bi negovali pasulj u saksiji potrebna je saksija od 30 cm dubine. Za bolji razvoj povrća morate proveriti njihovu dubinu korena.

Krastavac

Krastavac može da se gaji u saksijama, a seme je najbolje posejati u proleće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Pošto je krastavac puzavica, biljka se podupire štapovima ili konopcem. Plodovi su zreli posle 42 dana.

Zelena salata

Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u saksijama. Sve što je potrebno je uzeti malo plodne zemlje i dodati seme. Zemlja mora biti vlažna, a prilikom sadnje ostavite 20 cm razmaka između sadnica. Zelena salata izgleda vrlo dekorativno, poput zelenog cveta i može se zasaditi u zasebnim saksijama.

Bašta u saksiji (Niall McNulty / Flickr)

Šargarepa

Najbolje sorte šargarepe za sadnju u saksijama su kratke - bejbi šargarepe. Potrebne su dublje saksije ako želite da rastu duže biljke. Redovno zalivanje je neophodno.

Cvekla

Cvekla uspešno uspeva u saksijama. Potrebna vam je saksija od najmanje 30 cm dubine, tako da vaša biljka može slobodno da raste.

Patlidžan

Za gajenje patlidžana vam nije potrebna mnogo duboka saksija. Neophodna je hranljiva zemlja, a da bi patlidžan održali u saksiji morate da vežete biljku na kolac.

Kupusnjače

Kupus, karfiol i brokoli su vrste povrća koje rastu najbolje u saksijama. Ne treba im previše nege.

Krompir

Krompir je jedna od najboljih vrsta korenastog povrća. Za 3-4 krompira potrebna je saksija dubine oko 30 cm.

Krompir (Brendan Riley / Flickr)

Grašak

Da bi uzgajali grašak u saksiji, potrebna vam je saksija dubine 30 cm, a možete saditi do šest biljaka graška u istom loncu.

Paradajz

Možete zasaditi neke patuljaste sorte paradajza kao što je "čeri paradajz". Za ovu vrstu paradajza potrebna je saksija do 15 cm dubine, dok su vam za druge vrste paradajza potrebne saksije dubine oko 30 cm.

Rotkvice

Da bi rotkvice uspešno rasle u saksijama potrebno je da, raspršite seme rotkvice u malom loncu i pažljivo održavate vlažnost zemljišta.

Foto: Engin_Akyurt / Pixabay


Tagovi

Povrće u saksijama Uzgoj povrća Baštovanstvo


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]