Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje „Gorska vila“
  • 18.12.2016. 18:00

Gorska vila - čuvar narodne tradicije svrljiškog kraja

Udruženje "Gorska vila" bavi se očuvanjem materijalnog i kulturnog nasleđa svrljiškog kraja. Posvećenošću i vrednim rukama članova Udruženja nastaju najrazličitiji proizvodi, ponikli iz prirode i narodne tradicije.

Foto: Emina Stefanović
  • 1.854
  • 530
  • 0

Udruženje "Gorska vila" iz Svrljiga na najbolji način neguje kulturno i materijalno bogatstvo svrljiške kotline i promoviše ga širom zemlje i inostranstva. "Gorska vila" je nastala iz ljubavi prema tradiciji, prirodi i folkloru, a zahvaljujući Emini Stefanović koja je osnovala Udruženje.

"Iz ljubavi prema prirodi, tradiciji i folkloru nastala je ideja o Udruženju. Prvog decembra 2012. ideja je ralizovana i osnovano je Udruženje "Gorska vila". Uz ogromnu volju i energiju, negujemo i promovišemo materijalno i kulturno bogatstvo svrljiškog kraja", kaže Emina.

Tradiciju čuvaju vredne ruke

"Gorska vila" okuplja dvadeset aktivnih članova i veći broj saradnika i volontera. Sastav članova Udruženja je šarolik ako se u obzir uzme nihovo životno doba, zanimanje, obrazovanje, pol. U Udruženju, kroz rad svaki član na jedinstven način, koristeći motive svrljiškog kraja, doprinosi očuvanju tradicije. A spektar aktivnosti članova više je nego raznovrstan. Pripremaju se tradiconalna jela kao što su belmuž, gibanice od "sukanih" kora, kolači, liciderska srca, medenjaci, džemovi i slatka, zatim tu su i vez, pletenje, heklanje i šivenje ručnih radova, kao i izrada suvenira.

Nošnje "Gorske vile"

"Najstarija članica ima 86 godina i veoma je aktivna, nas mlađe je ponekad sramota naše slabosti i umora u odnosu na njenu pozitivnost i energiju. Tu je i doktor medicine koji sa svojom suprugom, takođe istog zanimanja, proizvodi domaće sapune. Imamo člana koji pravi džemove i slatka, kako od plodova sa svog gazdinstva, tako i od samoniklog voća i bilja, kao što su dren, glog, trnjina", opisuje neke od članova Udruženja Emina.

Osim učešća na sajmovima, festivalima i takmičenjima, u cilju očuvanja starih zanata, Udruženje organizuje i edukativne radionice i učestvuje u školskim aktivnostima, kao što su časovi narodne tradicije i organizovanje školskih priredbi, izradi kostima i nošnji za nastupe.

Licideri pravljeni od srca

Eminina, osim toga što je predsednica Udruženja, pravi i licidere, čuvajući ovaj zanat od zaborava. "Oduvek sam neobjašnjivo obožavala liciderska srca. Ona su za mene, uz nošnje, predstavljala glavno obeležje tradicije. Kasnije sam saznala da su karakteristična i za druge narode, ali ipak, svaki kraj ima sopstvene motive i svoje elemente crtanja. Sama sam učila da ih pravim, upornošću i posle bezbroj pokušaja uspela sam da savladam zanat, mada uvek ima jos mesta za učenja. Glavni izvor informacija je internet, vidiš slike i kreneš da radiš".

Licideri pravljeni od srca

Priznanja i nagrade ne izostaju

Učestvujući na mnogobrojnim manifestacijama od osnivanja do danas, Udruženje je osvojilo pregršt nagrada i priznanja, ne samo na domaćem terenu, već i van granica naše zemlje. Emina je istakla samo neke od njih.

"Na međunarodnom takmičenju Rukotvorina i kolekcionarstva u Budimpešti 2015. godine osvojili smo Velemajstorska pisma i diplome u više kategorija, liciderska srca, vez i suveniri. Bili smo i na revijalnoj Smotri srpskog folklora dijaspore u Beču u maju 2016. godine, gde smo predstavili naše proizvode, a akcenat je bio na nošnji svrljiškog kraja, jer sve više folklornih društava postavlja koreografije igara iz svrljiške kotline. Najmlađa priznanja donosimo sa Sajma etno hrane u Beogradu, gde smo osvojili Grand Prix za celokupni prikaz etno štanda, a na reviji hrane u organizaciji časopisa "Praktika" osvojila sam prvo mesto za ručno rađene medenjake, dok je treće mesto pripalo Udruženju u kategoriji slavski kolač".

Neizostaju nagrade za vredan rad

Tajna uspeha "Gorske vile"

Vile u bajkama čine čuda koristeći čarobne štapiće, a članovi "Gorske vile", nadahnuti voljom i kreativnošću čarolije stvaraju vrednim rukama. Čak i onda kada im ne ide sve glatko i kada se nađu pred raznoraznim preprekama, oni su zajedno i ne odustaju.

"Najvažnije je u svemu biti uporan. Bez obzira na brojne prepreke, prvenstveno finansijske, treba ići dalje. Bitna je saradnja među članovima, njihovo prijateljstvo i druženje, jer je ovo jedan zdrav hobi, a ujedno i realan izvor prihoda", zaključuje Emina.

Foto: Emina Stefanović


Foto prilog


Tagovi

Udruženje Gorska vila Emina Stefanović Svrljig Licideri Ručni radovi Narodna tradicija


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.