Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rase pasa
  • 05.05.2019. 19:00

Holandski kovrdžavi ovčar: Odvažan i nežan pas

Holandski kovrdžavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Reč je o rasi koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, sa dlakavom glavom.

Foto: WikimediaCommons/Steffen Heinz (Caronna)
  • 597
  • 112
  • 0

Prema podacima Kinološkog saveza Srbije, holandski kovrdžavi ovčar ili šapendo skladno je građen pastirski pas, veoma živahan, ali sa opreznim i odvažnim karakterom. Reč je o veoma inteligentnoj rasi, koja je stalno budna. Poverljiv je prema ljudima, a prema vlasnicima razvija veliku naklonost i vernost.

Istorija ove rase

Činjenica je da se ova rasa pasa krajem 19. i početkom 20. veka, nalazila svuda u Holandiji, a namena joj je bila čuvanje stada ovaca.

"Holandski kovrdžavi ovčar čuvao je stada zahvaljujući svom neumornom elanu i izrazitoj inteligenciji. Reč je o rasi koja spada u kategoriju dugodlakih pastirskih pasa, sa dlakavom glavom. Ova rasa pasa u srodstvu je sa border kolijem, pulijem, poljskim nizijskim ovčarem, bobtejlom, briješkim ovčarom, bergamskom i nemačkom pudlom", objašnjavaju u Kinološkom savezu. Reč je o psima koji su imali različite dužine dlake, kao i njihovi srodnici, koji su poticali iz Hesena, Odenvalda i Nederajna. Svi ovi psi imali su genetsko nasleđe kao i planinski psi.

Inače, poznati kinolog P.M.C. Toepoel utemeljivač je rase, a ona je usavršena tokom Drugog svetskog rata, kada je počelo da vlada interesovanje za nju. 

Između 1940. i 1945., ovaj kinolog odgojio je primerke gotovo iščezlog šapendoa. Nakon toga, 1945. godine počeo je da se bavi ozbiljnim rekonstruktivnim uzgojem pasa. 

"Nakon uspešnog povratka rase, rasni klub holandskog šapendoa osnovan je 1947., a rasa je privremeno priznata od nacionalnog saveza. Inače, uvođenje i vođenje rodoslova počelo je 1954. kada je i urađen standard za ovu rasu pasa ", navode u savezu. 

10 najpametnijih rasa pasa

Konačno priznavanje, usledilo je 1971. godine, a dalji uzgoj bio je samo sa upisanim psima. Što znači da se ova rasa pasa vodi kao pastirski pas koji je upotrebljavan za zaštitu stada ovaca i još uvek se i danas za to koristi. 

Ovaj pas rođen je za stada 

Livade za napasanje ovaca nalazile su se prvenstveno u mirnim, izolovanim, predelima pa je shodno tome rasa  šapendoa morala da raspolaže velikom izdržljivošću, spretnošću za upravljanjem i brzinom. "Pri tome ovom psu potrebna je i velika snaga da bi visoko skočio, ali i inteligencija i samostalnost. Ovaj pas rođen je da bude pas za stada po karakteru, telu i duši", kažu kinolozi.

Pri čuvanju ovaca, više je u galopu nego u kasu, a njegovo kretanje mora biti lakonogo i elastično, bez preterane potrošnje energije. Karakterističan je po tome što mora imati sposobnost da dobro i brzo skače.

Karakter dugodlakog šapendoa

Holandski šapendoa spada u kategoriju dugodlakih pasa, visina grebena mu je 40 - 50 cm. Kretanje mu je veoma elastično i lakonogo. Reč je o skakaču vrednog pomena.

Ovi pastirski psi veoma su raspoloženi, umiljati, živahni i prijateljski nastrojeni prema poznatima, a iznad svega veoma su temperamentni. 

Bujna dlaka čini da ovaj pas ima veću glavu, takođe i veoma široku dok lobanja izgleda mnogo dublja nego što jeste. Lobanja kod ove rase skoro pa je ravna, sa središnjim udubljenjem i izraženim jagodičnim lukovima. 

Glava mi je prilično široka u odnosu na dužinu dok je širina nešto veća od rastojanja između stopala i potiljačne kosti. 

Ovo su idealne rase pasa za početnike

Kod ove rase pasa, njuška je kraća od rastojanja između stopala i potiljka. Ona je smeštena nešto niže od linije lobanje. Rasa ima veoma istaknute jagodične kosti. Njuška im se se blago sužava, ali ostaje široka.

Širok pogled holandskog ovčara

Holandski kovrdžavi ovčar ima velike oči koje su postavljene normalno u očnoj duplji. One su postavljene više napred na glavi nego sa strane. Ovi psi imaju oči braon boje i ne treba da odaju utisak da su crne. Oči su širom otvorene. Stoje prilično visoko, nisu velike i debele. Imaju slobodan pad, ali nisu usko priljubljene uz glavu. Prekrivene su dugom dlakom i ne bi trebalo da prelaze liniju lobanje.

Šapendoa je nešto duži od svoje visine, skelet mu je lagan, lak, vitak i elastičan. Grudi su duboke dok linija stomaka nije.

Reč je o psima koji imaju gustu dlaku sa dovoljno podlake. Njena dužina je oko sedam centimetara ili više, u predelu zadnjih nogu. Dlaka je blago talasasta, a kod pravih predstavnika rase, ne dozvoljava se izrazito kovrdžava dlaka. 

Boja: Dozvoljene su sve boje. Najcenjenija je plavosiva do crna.
Visina: Za ženke je od 40 do 47 centimetara, a za mužijake od 43 do 50 centimetara.


Tagovi

Rase pasa Holandski ovčar Šapendoa Holandski kovrdžavi ovčar P.M.C. Toepoel


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]