Ušli smo u proleće, doba kada kreće vegetacija mnogih biljnih vrsta, pa i maslačka koji obiluje vitaminima i mineralima. Proverite kada ga je najbolje brati i na šta pripaziti kod berbe
Maslačak (Taraxacum officinale) je jedna od najpoznatijih samoniklih biljaka koja raste gotovo svuda - na livadama, uz puteve, u baštama i na neobrađenim površinama. Iako se često smatra korovom, njegova nutritivna i lekovita vrednost su izuzetno značajne.
Njegov list je najbolje je brati u rano proleće, pre nego što biljka procveta, jer su tada najnježniji i najmanje gorki. Idealno vreme za branje je mart, april i početak maja, zavisno od klime i nadmorske visine. Može se brati i kasnije tokom godine, ali će listovi biti gorči zbog povećane koncentracije laktukopikrina.
Birajte čista staništa odnosno berite listove ove biljke daleko od prometnih puteva, industrijskih zona i tretiranih površina kako biste izbegli zagađenje pesticidima i teškim metalima.
Za salate i svežu upotrebu birajte mlade, svetlozelene listove, dok su oni stariji pogodniji za kuvanje ili sušenje.
Najbolje ih je brati rano ujutru kada su puni sokova.
Sveže listove možete čuvati u frižideru u i nekoliko dana.
List maslačka je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput kalijuma i gvožđa. Može se koristiti u salatama, varivima, čajevima i smutijima. Ako su previše gorki, listove možete kratko blanširati u vrućoj vodi ili ih pomešati s blagim sastojcima poput jabuke, limunovog soka ili meda.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka