Mladi orasi se obično beru krajem proleća ili početkom leta, zavisno od klimatskih uslova. Za liker prečnik treba da im bude do 3,5 cm, a za džem i ukiseljene do 2,5 cm
Od zelenih, nedozrelih oraha se najčešće pravi liker, orahovac. Osim što služi kao aperitiv, koristi se i kod problema u radu štitne žlezde i probavnog trakta, ali i protiv anemije.
Ipak, od njih se pravi i džem i marmelada, a mogu se i ukiseliti.
Mladi orasi se obično beru krajem proleća ili početkom leta, zavisno od klimatskih uslova. Za liker bi im prečanik trebao biti do 3,5 cm, a za džem i ukiseljene do 2,5 cm. Kora mu mora biti glatka i svetlo zelena.
Džem od zelenih oraha tradicionalno se pravi u Jermeniji, gde ga zovu Popokui muraba. Osnova recepta su, osim oraha, šećer i začini poput klinčića, cimeta i kardamona.
Da li je dovoljno mlad za izradu džema, osim veličine je bitan test mekoće kore. Ako možete lako da je probušite tankom iglom ili oštrim nožem, bez da ste naišli na tvrdu ljusku, dovoljno je mlad. Unutrašnjost bi mu trebala biti potpuno mekana, bez formiranog tvrdog jezgra. Kada ga isečete, morao bi da pusti mlečnu tečnost. Njegovo meso je blago gorko, ali ne intenzivno.
Njegova priprema traje dugo jer ga pre samog ukuvavanja treba potopiti.
Potrebno vam je:
1 kg mladih zelenih oraha
500 gr šećera
1 kašika soka od limuna
po želji cimet, klinčić, kardamon
Ogulite tanak sloj sa oraha i stavite ih u posudu sa vodom koja se svakodnevno menja idućih najmanje 10 do 14 dana. Ovo pomaže da se iz njih ukloni gorčina. Nakon potapanja, stavite ih u lonac sa čistom vodom i prokuvajte 10 minuta, ocedite i ponovite postupak.
U posudi promešajte šećer i litar vode, pa zagrevajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi, a sirup ne počne da kuva. Dodajte blanširane orahe i kuvajte na laganoj vatri dok ne postanu mekani i sirup se ne zgusne, što može trajati od jednog do dva sata. Pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna i začine.
Sterilišite tegle i poklopce, pa u potpuno čiste ulijte vrući džem. Dobro ih zatvorite i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se hermetički zatvorile.
Osim na uobičajene načine, izvrsno se slaže sa sirevima, ali i pečenim mesom.
Više je načina na koje možete ukiseliti orahe, ali najjednostavniji je da učinite to poput druge kisele zimnice.
Potrebno vam je:
1 kg zelenih oraha
1 l vode
500 ml jabukovog sirćeta
200 gr šećera
1 kašika soli
začini po želji (lovor, klinčić, gorušica)
Prvi i najdugotrajniji korak je potapanje, kao kod džema. Orahe izbušite i ostavite ih da stoje u vodi sedam do 10 dana. Vodu menjajte svaki dan.
Nakon potapanja ih blanširajte 10 minuta u slanoj vodi i ocedite ih.
U loncu pomešajte vodu, sirće, šećer, so, začine i kuvajte. Kada provri, smanjite vatru i kuvajte nekoliko minuta.
U sterilisane tegle stavite orahe i prelijte vrućom tečnosšču, tako da su potpuno prekriveni. Odmah zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu najmanje mesec dana pre konzumacije.
Također najbolje idu uz sireve, mesna jela, ali i kao dodatak salatama.
Tagovi
Autorka