Ukusno i zdravo piće koje možemo da pripremimo sve dok ima zelenih plodova. Donosimo vam dva načina pripreme.
Zeleni orasi se odlikuju izuzetno korisnim i lekovitim svojstvima. Od davnina su našli svoju primenu u narodnoj medicini, a najviše su cenjeni mladi plodovi koji se mogu probosti iglom.
U ovoj fazi imaju visok sadržaj vitamina C koji je osam puta veći nego kod crne ribizle i 50 puta nego kod agruma. Bogat je i drugim vitaminima, a posebno E, B kompleks, A, P (flavonidima) zatim mineralima među kojim se ističe jod.
U narodnoj medicini cenjen je sok koji se dobija od njihove kore koji pomaže vraćanju snage kod povećanog fizičkog napora.
Prilikom branja i sakupljanja potrebno je birati zdrave, zelene plodove, bez oštećenja i napuklina. Berite ih pre formiranja jezgra.
Liker od zelenih oraha ili orahovac je odlično i zdravo piće. Najviše se koristi kod problema u radu štitne žlezde i digestivnog trakta, protiv anemije. Postoji veliki broj recepata, a za sve je zajedničko da su baza zeleni plodovi i kvalitetna rakija.
Za pripremu ovog likera treba vam 40 zelenih oraha dužine do dva centimetra, jedan kilogram šećera i dve litre rakije. Najbolje da odaberete lozovaču, koja ima neutralan okus, ili domaću šljivovicu.
Plodove dobro operite, odsecite im dno i vrh, a zatim presecite na polovine. Ako ne želite da obojite prste koristite rukavice. Prilikom sečenja pazite da se ne posečete. U dobro opranu staklenu teglu od tri litre poređamo sloj oraha koji pospemo slojem šećera i tako nastavimo dok sve ne potrošimo. Na vrhu treba da je sloj šećera. Teglu prekrijemo gazom i ostavimo sledećih 28 dana na sunčanom mestu uz povremeno mešanje sadržaja. Posle tog perioda dolivamo dve litre rakije i ostavimo da stoji još 12 dana kada teglu prekrijemo celofanom uz povremeno mešanje. To je ukupno 40 dana stajanja u tegli. Posle toga sadržaj procedimo i ulijemo u flaše. Dobićete oko tri litre izvrsnog pića.
U jednu litru rakije dodajte 15 zelenih plodova isečenih na četvrtine, 0,5 kg šećera, dva do tri štapića vanile. Ostavite u hladovini dok ne dobije zelenu boju. Posle deset dana sadržaj procedite i ulijte u boce. Može odmah da se konzumira, a orahe iskoristiti da napravite drugu turu likera. U ovom slučaju potrebno je da duže stoje u rakiji.
Tokom pripreme mogu da se dodaju i različiti začini koji će poboljšati ukus i povećati lekovitost. Najčešće se dodaju cimet, karanfilčići, kora narandže ili limuna ili sok, štapići vanile.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka