Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Recept za orahovac
  • 18.06.2023. 07:30

Kako napraviti liker od zelenih oraha?

Ukusno i zdravo piće koje možemo da pripremimo sve dok ima zelenih plodova. Donosimo vam dva načina pripreme.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 3.893
  • 179
  • 0

Zeleni orasi se odlikuju izuzetno korisnim i lekovitim svojstvima. Od davnina su našli svoju primenu u narodnoj medicini, a najviše su cenjeni mladi plodovi koji se mogu probosti iglom.

Od C do P vitamina i joda

U ovoj fazi imaju visok sadržaj vitamina C koji je osam puta veći nego kod crne ribizle i 50 puta nego kod agruma. Bogat je i drugim vitaminima, a posebno E, B kompleks, A, P (flavonidima) zatim mineralima među kojim se ističe jod.

U narodnoj medicini cenjen je sok koji se dobija od njihove kore koji pomaže vraćanju snage kod povećanog fizičkog napora.

Prilikom branja i sakupljanja potrebno je birati zdrave, zelene plodove, bez oštećenja i napuklina. Berite ih pre formiranja jezgra.

Priprema orahovca

Liker od zelenih oraha ili orahovac je odlično i zdravo piće. Najviše se koristi kod problema u radu štitne žlezde i digestivnog trakta, protiv anemije. Postoji veliki broj recepata, a za sve je zajedničko da su baza zeleni plodovi i kvalitetna rakija.

Liker od 40 zelenih oraha

Za pripremu ovog likera treba vam 40 zelenih oraha dužine do dva centimetra, jedan kilogram šećera i dve litre rakije. Najbolje da odaberete lozovaču, koja ima neutralan okus, ili domaću šljivovicu.

Plodove dobro operite, odsecite im dno i vrh, a zatim presecite na polovine. Ako ne želite da obojite prste koristite rukavice. Prilikom sečenja pazite da se ne posečete. U dobro opranu staklenu teglu od tri litre poređamo sloj oraha koji pospemo slojem šećera i tako nastavimo dok sve ne potrošimo. Na vrhu treba da je sloj šećera. Teglu prekrijemo gazom i ostavimo sledećih 28 dana na sunčanom mestu uz povremeno mešanje sadržaja. Posle tog perioda dolivamo dve litre rakije i ostavimo da stoji još 12 dana kada teglu prekrijemo celofanom uz povremeno mešanje. To je ukupno 40 dana stajanja u tegli. Posle toga sadržaj procedimo i ulijemo u flaše. Dobićete oko tri litre izvrsnog pića.

Brzi liker

U jednu litru rakije dodajte 15 zelenih plodova isečenih na četvrtine, 0,5 kg šećera, dva do tri štapića vanile. Ostavite u hladovini dok ne dobije zelenu boju. Posle deset dana sadržaj procedite i ulijte u boce. Može odmah da se konzumira, a orahe iskoristiti da napravite drugu turu likera. U ovom slučaju potrebno je da duže stoje u rakiji.

Tokom pripreme mogu da se dodaju i različiti začini koji će poboljšati ukus i povećati lekovitost. Najčešće se dodaju cimet, karanfilčići, kora narandže ili limuna ili sok, štapići vanile.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Orah Liker Liker od oraha Orahovac Orahovača Zdravi liker Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Budjenje prirode u prolece.. #RuralFoto #priroda