Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanstvo
  • 07.09.2018. 18:30

Kako koristiti ljuske jaja u poljoprivredi?

Predstavljamo vam načine kako da ljuske jaja koristite kao đubrivo, za rasad, protiv štetočina, za ishranu živine i kao malč.

Foto: Pixabay / Agnalia
  • 2.433
  • 175
  • 0

Jaja su nam korisna u ishrani, ali možda niste znali da je njihova ljuska isto toliko upotrebljiva ukoliko uzgajamo biljke i živinu. Može da se koristi za različite namene - od đubrenja do kontrole štetočina. Možete je čuvati duže vreme, u otvorenoj posudi, kako bi se prosušila, dok ne nakupite dovoljnu količinu. Važno je napomenuti da nema neprijatnog mirisa! Zahvaljujući portalu Gardenista predstavljamo vam pet načina kako da ljuske jaja upotrebite u poljoprivredi.

Ljuske jaja kao đubrivo

Iako su azot, fosfor i kalijum najvažniji za zdrav rast biljke, kalcijum je takođe neophodan za izgradnju zdravih ćelijskih zidova biljke. S obzirom na to da sadrže kalcijum-karbonat, ljuske jaja su idealan način da ovaj mineral dopremite u zemljište. Sve što je potrebno jeste da ljusku usitnite ili sameljete. Biće im potrebno nekoliko meseci da se razgrade, odnosno da ih zemlja apsorbuje i da budu dostupne korenu. Zbog toga je preporuka da se unesu u zemlju tokom jeseni. Tokom proleća umešajte u zemlju novu količinu.

Usitenjenu ljusku možete da stavite i na dno rupe u koju želite da posadite biljku, a ovo posebno prija paradajzu. Ljuske možete pomešati i sa talogom kafe (soc), koji je bogat azotom. 

Ljuske takođe pomažu da zemljište bude manje kiselo i da ima više vazduha.

Ljuske kao posude za rasad

Ljuske jaja su biorazgradive, pa su idealan izbor za rasad, jer - nema otpada! Prvo ih je potrebno sterilisati u vodi koja ključa ili ih staviti u rernu na pola sata, pod temperaturom od 90℃. Na dnu dublje ljuske napravite malu rupu za drenažu. Dodajte zemlju i seme. Kada bilja nikne, sve zajedno (sa ljuskom) presadite

Rasad
Kada bilja nikne, sve zajedno presadite (Foto: Gardenista / Justine Hand)

Ljuskama jaja protiv štetočina u bašti

Sloj slomljenih ljuski jaja na zemlji može da vam posluži kao odlična odbrana protiv malih i većih štetočina. Na primer, jeleni ne podnose miris belanca, pa će se držati dalje od voćnjaka. Možda je ovo bilo pravo rešenje za stanovnike Kupusine, koji su baš sa ovim životinjama imali problem, o čemu možete pročitati u tekstu Kupusina: Jeleni obrali voće. Dok jeleni ne podnose ovaj miris, glodari ga obožavaju. Zbog toga je koristan savet da ljuske jaja u ovu svrhu ne koristite u blizini kuće. Ljuske će biti korisne i da odbijete puževe

Ljuske jaja kao hrana za živinu

Kao ljudi i biljke, i životinje imaju potrebu za kalcijumom, a posebno ptice. Ovo se posebno odnosi na ženke, pre i nakon što legu jaja. Da biste napravili hranu za ptice koje posećuju vaše domaćinstvo, ili živinu koju gajite, sterilišite ljuske jajeta na način koji je već objašnjen, a potom ih usitnite i pomešajte sa semenkama

Ljuske jaja kao malč

Osim što izdrobljene ljuske jaja mogu da deluju dekorativno u bašti, one će mnogo više doprineti poboljšanju zemljišta i boljem rastu biljaka. Ukoliko skupite dovoljno ljuski, možete da napravite toliko debeo malč sloj, d apostoji mogućnost i da sprečite rast korova!


Izvori

Gardenista


Tagovi

Jaja Ljuske jaja Đubrivo Malč Posuda za rasad Hrana za živinu Protiv štetočina


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.