Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahovača
  • 16.07.2020. 10:00

Kako napraviti domaću rakiju od zelenih oraha - orahovaču?

Što više vreme odmiče, to više verujem u lekove iz prirode. Da li smo pomalo zaboravili na ta blaga? Ako je tako, vreme je da se podsetimo recepata naših starih. Jedan od njih je i orahovača, lekovita prirodna rakija. Za nju se veruje da u određenim slučajevima pomaže i kod lečenja oboljenja štitne žlezde.

Foto: Gordana Vila
  • 24.392
  • 368
  • 0

Kažu da u prirodi postoji lek za svaku bolest. Pre ili kasnije, svi dođemo u situaciju da zbog sebe ili svog bližnjeg počnemo da istražujemo šta može da se pronađe u prirodi za lečenje određene bolesti ili zdravstvenih tegoba. Verovati ili ne verovati, svako ima pravo, ali drevni recepti postoje od davnina i prenose se sa kolena na koleno.

Tako se pod Kozarom vekovima čuva i recept za domaću orahovaču od mladih zelenih oraha, koja važi za jednu od najlekovitijih prirodnih rakija. Orasi su bogati jodom pa u narodnoj medicini orahovača zauzima visoko mesto u lečenju oboljenja štitne žlezde. Pomaže i kod lečenja bolesti grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa, ali i za jačanje imuniteta. Neretko pomaže i kod anemije, ali i stomačnih tegoba kao i probave. Mladi zeleni orasi, između ostalog, bogati su vitaminima C, E i B kompleksom, a, osim joda, sadrže kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum i fosfor.

Potkozarski recept za domaću orahovaču

Za domaću orahovaču potrebno je 20 mladih, zelenih oraha, koji se najčešće beru krajem maja ili tokom juna. Potreban je jedan litar rakije, najbolje lozovače, ali dobro će doći i bilo koja druga - jabukovača, šljivovica, kao i šećer, u težini oraha.

vdc
Tegla s orasima mora odstajati 40 dana na suncu

U veliku teglu potrebno je staviti šećer i dodati zelene orahe, po mogućnosti sitnije. Ukoliko su krupniji, mogu da se iseku na polovine ili četvrtine i zatim ih prelijte rakijom. Zatvorite teglu i stavite je pored prozora da stoji 40 dana na suncu. Kako bi se šećer istopio, svakodnevno je potrebno da protresete teglu. Već nakon nekoliko dana, ova domaća rakija počne da tamni, a nakon 40 dana, postaje potpuno crna i gusta.  Zbog šećera i gustine orahovaču zovu i likerom.

Prema narodnim preporukama, potrebno je čašicu ovog pića popiti svako jutro na prazan želudac.

Dodaci uz orahe

Ovaj recept razlikuje se od mesta do mesta. Često se uz orahe doda limun, dobro opran i isečen na kriške, a ponekad i pomorandža.

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Neretko se umesto šećera u orahovaču dodaje domaći med. Prema pojedinim recepturama, često se uz rakiju i orahe, doda i nekoliko vrsta lekovitog bilja, poput trave ive i žalfije. Na ovaj način, tradicionalna orahovača dobije neodoljivi ukus travarice.

Kako se za žalfiju zna da je izuzetno lekovita za grlobolju, ali i za još mnogo toga, a za travu ivu vredi stara narodna izreka "trava iva od mrtva pravi živa", ne mora se mnogo razmišljati o dobrobitima domaće orahovače. Zato, uvek izaberite domaće i živeli!


Tagovi

Orahovača Zeleni orasi Rakija Liker Lekovito piće Šećer Recept


Autorka

Gordana Vila

Više [+]

Pišem stalno, čini mi se oduvijek. Veliki sam zaljubljenik u prirodu, a dušu odmaram u svom voćnjaku. Vjerujem u staru izreku: "Onaj ko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.