Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jednostavni recepti
  • 05.01.2023. 12:00

Kako napraviti prirodni balzam za negu kože?

Prednosti prirodne kozmetike su u tome što se koriste materijali vrlo slični sastavu naše kože. Komercijalna, koristi derivate dobijene destilacijom nafte poput parafina i vazelina.

Foto: Martina K. Antelj
  • 150
  • 30
  • 0

Pre nego su se pojavile kreme, serumi i brojni drugi moderni preparati, žene su imale svoje male tajne za ulepšavanje i svežiji izgled. Nije nepoznato da se lekovito bilje, biljna i eterična ulja, koriste se za njegu kože lica i tela od davnina.

Prednosti prirodne kozmetike u odnosu na komercijalne proizvode su u tome što se koriste prirodni materijali vrlo slični sastavu naše kože. Klasična kupovna kozmetika koristi derivate dobijene destilacijom nafte poput parafina i vazelina koji ne hrane kožu, a osim toga puna je konzervansa koji često izazivaju kožne reakcije, pa čak i alergije.

U prirodnu se ne dodaju konzervansi, a tvari iz nje koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice, te se time hrani. 

Nega usana

Ovaj put pažnju posvećujemo nezi usana prirodnim proizvodima. Njima je potrebna posebna nega tokom cele godine, jer su usne izložene spoljnim uticajima poput vetra, temperature, vlage i UV zraka. Ali, kvalitetna zaštita važna je posebno u zimskom periodu kako ne bi postale suve i ispucale. A pravilnom negom možete jednostavno delovati protiv toga.  

Na bazi pročišćenog pčelinjeg voska i shea maslaca

Dobrobit domaćeg balzama je pre svega u tome jer ste stavili proverene sastojke, odlične za vašu kožu, a usne vam neće biti suve pola sata nakon nanošenja, kao što je to često slučaj kod kupovnih. On takođe dugo traje jer je potrebna jako mala količina da biste usne potpuno nahranili.

Rade se na bazi pročišćenog pčelinjeg voska i shea (karite) maslaca. Pčelinji vosak - osim što hrani, ima omekšavajuća i antiimflamatorna svojstva, te stvara fini zaštitni sloj na koži koji će sprečiti isušivanje. U balzamu služi za zgušnjavanje kako biste ga nesmetano mogli nositi sa sobom i na toplijim temperaturama. Shea maslac hrani kožu i štiti od isušivanja i UV zračenja, budući da je prirodni UV faktor 4.

Osim ova dva sastojka, za izradu balzama koriste se i druga kruta ulja i maslaci, poput kokosovog ulja i kakao maslaca koji neguje i dubinski hrani kožu, sadrži mnogo antioksidansa te pomaže zalečenju probleme osetljive kože poput ekcema i dermatitisa. Koriste se i hladno prešana ulja koja imaju lekovitu i hranidbenu vrednost, te eterična ulja, a mogu se dodati i lanolin i glicerol.

Jednostavne recepture

Znate li da možete jednostavno napraviti balzam ili labelo i u kućnoj radinosti, koji će vam čak i više odgovarati od onog kupovnog? Za izradu potpuno prirodnog balzama, a koji možete da koristite i za ostale suve delove tela, biće vam potrebno sledeći sastojci:

  • osam grama shea maslaca (u zamenu možete koristiti i kakao maslac, kokosovo ulje ili kombinaciju sva tri sastojka);
  • dva grama pčelinjeg voska;
  • tri kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, vanila, slatka narandža i slično).

Druga receptura je takođe jednostavna, uz dodatak lanolina:

  • dva grama shea maslaca;
  • dva grama kakao maslaca;
  • dva grama kokosovog ulja;
  • dva grama lanolina;
  • dva grama pčelinjeg voska;
  • 0,5 grama biljnog ulja po želji;
  • tri kapi eteričnog ulja po želji.

Postupak izrade

Za izradu balzama potrebna je vodena kupelj, dakle na laganu vatru stavimo posudu s vodom, u koju potom uronimo laboratorijsku čašu ili posudu sa sastojcima koje treba da otopimo. Količina vode treba biti otprilike tolika da malo prelazi nivo materijala u uronjenoj laboratorijskoj čaši. 

Vodena kupelj je spremna kada se na dnu posude počnu stvarati sitni mehurići

Vodena kupelj je spremna pre vrenja, otprilike kada se na dnu posude počnu stvarati sitni mehurići. Promešajte sve navedene sastojke, osim eteričnog ulja kojeg dodajete na kraju, te posudu sa sastojcima stavite u vodenu kupelj koja se greje na temperaturi ne većoj od 70 Celzijevih stepeni. Nakon što se sastojci otope i sjedine, izvadite posudu iz vrele vode i dodajte eterično ulje. Smesu odmah izlijte u željene posudice i ostavite da se ohladi i stisne. 

Sada vam samo preostaje da uživate u svom prvom prirodnom balzamu za usne.


Tagovi

Prirodna kozmetika Balzam za usne Nega kože Suva koža Recept


Autorka

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.