Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 03.09.2022. 07:30

Kako napraviti sušeni paradajz u maslinovom ulju?

Za sušenje je najbolji čeri paradajz, a uz dodatak belog luka, origana, bosiljka dobićete savršen mediternski ukus. Ako ga sušite kraće, treba ga pasterizovati.

Foto: Depositphotos/levitska.juliya
  • 3.167
  • 119
  • 0

Sušeni paradajz u ulju se koristi za pripremu raznih jela, brusketa, salata i predjela. U originalnom receptu s juga Italije suši se na suncu što mu daje karakterističan ukus i aromu. Potrebno je dva dana da ga osušimo. Međutim, za kontinentalce i u periodu kišnih dana biće sasvim opravdano da koristimo rernu.

Potrebno je jedan kilogram čeri paradajza, origano, so po ukusu, beli luk i jedan litar maslinovog ulja.

Čeri se opere i ostavi da se osuši od vode, a zatim se prereže na polovine i ređa na pleh prekriven papirom za pečenje. Prilikom ređanja presek okrećemo prema gore. To će omogućiti gubitak suvišne vode isparavanjem. Prema ukusu posoliti i dodati origano.

Sušenje u rerni

Ovako pripremljen se suši u pećnici na temperaturi od 120ºC, a zatim ga izvadimo i ostavimo da se ohladi. Od dužine sušenja će zavisiti dalji postupak. Kada sušenje u pećnici traje osam do 10 h, suv se preliva maslinovim uljem, dodaju se začini po želji i tako čuva u zatvorenim teglama.

Kraći period sušenja, od dva sata, zahteva pasterizaciju nakon što paradajz, začine i ulje dodamo u tegle koje dobro zatvorimo. Pasterizaciju obavite u šerpi sa debelim dnom na koje smo stavili krpu. Tegle se tokom kuvanja ne smeju dodirivati. Prelijte toplom vodom, pustite da proključa i kuvajte 30 minuta. Kada se ohlade proverite da li je središnji deo kapka spušten, jer je to znak uspešne pasterizacije. Držite ih na hladnom mestu najmanje mesec dana pre konzumacije.

Ako prilikom otvaranja primetite da nema vakuma, takav sadržaj nije podesan za konzumaciju. Nakon otvaranja čuvamo ga u frižideru nekoliko dana.

Prilikom redanja presek okrećemo prema gore (Foto: Foto: Depositphotos/oda-dao)

Dodavanje ulja i začina

Beli luk očistiti i krupno iseći. Oprane i sterilisane staklene tegle možemo napuniti na dva načina. Jedan je da na dno stavimo malo belog luka, origana, a zatim ide sloj paradajza preko kojeg opet dodajemo beli luk i origano. Postupak ponavljamo dok ne napunimo teglu, a na vrhu stavljamo beli luk i origano. Sve prelijemo maslinovim uljem, ali ostavimo jedan centimetar vrha slobodan. U svaku možemo dodati osrednji list suvog origana ili malo čili paprike, kapare. Kašikom istisnite vazduh zaostao između paradajza i ulja.

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Drugi način je da u plastičnu posudu stavimo osušen praradajz, dodamo začine (beli luk, bosiljak i slično) i manju količinu ulja. Sve dobro izmešamo, a zatim napunimo tegle. Na površinu dodamo beli luk i listove svežeg bosiljka i dolijemo maslinovo ulje ili smesu maslinovog i suncokretovog ulja. Ostavimo otvorenim sledećih pet do osam sati kako bi izašao sav vazduh te kako bi dolili ili odlili ulje i izvadili eventualni višak paradajza.

Najbolje je čuvati u tamnoj ostavi.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Sušen paradajz Paradajz u ulju Zimnica Pasterizacija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]