Dok se berba odvija oni najstariji ljudi se veoma često prisete kako su ih majke tokom Drugog svetskog rata, kada je vladala velika glad, prehranile čorbicom od ovih šljiva.
Iako su šljive džanarike u vranjskom kraju danas prava retkost oni koji dobro poznaju njihova svojstva obnavljaju svoje zasade novim sadnicama ovog voća koje je odavno postalo sinonim za dobru rakiju.
Ova voćka se inače, razmnožava iz semena i od tih podloga ljubitelji dobrog voća stvaraju sorte koje će koristiti za svoju ishranu, pravljenje sokova, džemova, rakije. Tokom sezone džanarike se mogu brati od sredine juna pa sve do polovine oktobra meseca, a međusobno se razlikuju i po boji, ukusu i vremenu zrenja.
Dok se berba odvija oni najstariji ljudi se veoma često prisete kako su ih majke tokom Drugog svetskog rata, kada je vladala velika glad, prehranile čorbicom od ovih šljiva, a za koju im je osim plodova ovog voća bilo neophodno samo malo masti, brašna i soli. Pamte i recept i rado ga prenose mladim domaćicama koje žele da ovo nekada sirotinjsko jelo uvrste u svoj jelovnik.
Maja Đorđević iz sela Donji Vrtogoš kod Vranja, ovu čorbicu isključivo sprema u letnjim mesecima kada vladaju velike žege i kada njome želi da okrepi svoje ukućane. Ovo jelo sprema i zato što ne zahteva primenu velikog kulinarskog umeća.
Kaže da čorbicu od džanarike, na kojoj su odrasle generacije i generacije njenih sugrađana, počinje da pravi tako što najpre u pola litra vode skuva pola kilograma nesazrelih i dobro opranih šljiva.
"Kada se šljive skuvaju obavezno treba da se ispasiraju kroz gustu cediljku, a sok koji se dobije ostavi tako da odstoji dok se ne pripremi zaprška", kaže Đorđevićeva i poručuje da za ovakvu vrstu čorbice uvek treba da se biraju džanarike sa kiselkastim ukusom kako bi se dobilo jelo koje okrepljuje ljudsko telo u letnjim mesecima.
Zapršku za ovo jelo ona sprema u loncu od oko dva litra. U njega prvo stavi punu kašiku masti, a kada se upeče doda i nepunu kašiku brašna koja je sasvim dovoljna za pravljenje tanke bele zaprške.
"Prilikom pravljenja ove zaprške mora se strogo voditi računa da ne zagori, a ukoliko se to desi od ove čorbice neće biti ništa", upozorava naša sagovornica.
Kada zaprška bude gotova onda u nju, prema njenim rečima, treba naliti vode toliko da dođe do polovine lonca, a potom ostaviti da provri. Ovako provrelu vodu zatim treba posoliti po ukusu, pa onda dodati sok od ispasiranih džanarika i kuvati još nekoliko minuta.
"Za to vreme ova ukuvana masa treba još jednom da se proba kako bi se utvrdilo da li je dovoljno slana", savetuje Maja i dodaje da čorbicu, čim se utvrdi da je dovoljno slana, treba skloniti sa vatre i u nju preko viljuške uz neprestano mešanje, sipati dva umućena jaja, kako bi se dobili sitni dronjci. Pre serviranja čorbicu obavesno posuti sitno seckanim peršunom i služiti.
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Maja Celing Celić
pre 1 godinu
Ovo djeluje jako ukusno! Istina, umjesto masti bih ja koristila neku drugu masnoću, a umjesto jaja zdrucani slanutak (leblebiju). Sad razmišljam ima li još koja zerdalija da nije već prezrela oko moje zgrade ;)