Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezano cveće i lukovice
  • 28.06.2016. 12:00

Kale – jednostavne za gajenje, a dobra zarada

Na ideju o proizvodnji kala naš sagovornik je došao sasvim slučajno. Počeo je od jednog plastenika, a sada ima tri i planira još da u proširi proizvodnju. Ističe da je vrlo zadovoljan ostvarenom zaradom.

  • 17.260
  • 1.150
  • 0

Na ideju da se bavi proizvodnjom kala, naš sagovornik je došao sasvim slučajno, kada je njegova supruga gledala emisiju u kojoj je emitovan prilog o gajenju tog cveća. Nakon 7 godina, koliko se porodično bave ovom proizvodnjom, on kaže da je vrlo zadovoljan, s obzirom na to da nema velikih ulaganja rada, a ni finansija i da se od jednog plastenika može zaraditi jedna prosečna plata u Srbiji.

Profesor Miroslav Lepir iz Vršca predaje mašinsku grupu predmeta, a proizvodnja kala je dodatni posao u kojem učestvuje cela porodica. "Kale proizvodimo na površini od oko 500 m2 u tri plastenika. Reč je o hibridnoj, uvoznoj sorti kala, koja je visokog kvaliteta u smislu da ima dosta krupnih cvetova. Ova vrsta cveća je jednostavna za gajenje u poređenju sa drugim vrstama cveća i proizvodnjom povrća", objašnjava Miroslav na početku razgovora.

Nema posebnih zahteva kada je reč o uzgoju

Lepir se na proizvodnju baš ove vrste cveća odlučio iz razloga što ono ne zahteva posebne uslove uzgoja. Nije podležna štetočinama, a nije potrebno ni mnogo vremena, tako da može biti dodatni posao. O detaljima proizvodnje informisali su se preko interneta. Ovoj proizvodnji je najviše posvećen Miroslavljev otac Miodrag, koji većinu svog vremena provodi u plasteniku. Međutim, kada se kale beru i rasađuju uključena je cela porodica koju čine supruga, brat i otac, a svako ima svoju ulogu.

Prodaju rezano cveće i lukovice

O detaljima proizvodnje naš sagovornik kaže: "Lukovice se jednom kupuju. Svake godine se razmnožavaju, pa se od svake lukovice razmnože još 3 ili 4. Tako da osim cveća, prodajemo i lukovice kale. Cvetanje traje od oktobra do juna, s tim što je zimi slabijeg intenziteta. Leti je period mirovanja. Ne postoje posebni zahtevi kada je reč o nezi. Dovoljno je dva puta u toku godine pođubriti KAN-om i prihraniti preko listova po potrebi".

Naš sagovornik ističe da je veoma zadovoljan ostvarenom zaradom. Njegova računica pokazuje da se proizvodnjom kala u jednom plasteniku može ostvariti jedna prosečna srpska plata: "Zimi je broj cvetova manji, ali je zato cena viša. Kako se bliži proleće, broj cvetova raste, ali zato cena pada. Leti nema prihoda, ali zato krajem maja rasađujemo lukovice, koje takođe prodajemo. Njihova cena je evro po komadu. Kada se sve stavi na papir, dobijamo još jednu platu".

U prvoj godini povraćaj investicije

Prema Miroslavljevim rečima za ovu vrstu proizvodnje nisu potrebna velika početna ulaganja. Vrednost investicije iznosi 2500-3000 evra. Ona uključuje plastenik 6 x 30 metara, sistem za navodnjavanje i lukovice. U plasteniku ovih dimenzija se može zasaditi 1000-1200 lukovica. Prednost ove proizvodnje je ta što se investicija vrati već u prvoj godini.

Kada je reč o prodaji i konkurenciji u ovoj proizvodnji, naš sagovornik kaže: "U Vršcu ima nekoliko proizvođača kala, ali nismo jedni drugima konkurencija. Imamo cvećare kojima proizvode prodajemo godinama. Kada imam mnogo cveća, prodajem ga i cvećarama van Vršca. U narednom periodu planiram da proširim proizvodnju".


Foto prilog


Tagovi

Cveće Kale Vršac Lukovice Plastenik Miroslav Lepir


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".