Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Polukrvnjaci
  • 16.12.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čurug

Ko tvrdi da ima najbolje polukrvne engleske riđe konje?

Sedamdesetdvogodišnji Milorad Milinkov iz Čuruga decenijama unazad bavi se uzgojem polukrvnih engleskih konja, riđe boje, za koje tvrdi da su najbolji u celoj Srbiji.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 2.351
  • 391
  • 0

Milorad Milinkov, poznatiji kao Mića Kikinđan, po zanimanju tekstilac, za sebe kaže da je strastveni konjušar, a ljubav prema ovim plemenitim životinjama u njegovoj porodici prenosi se sa kolena na koleno. Potiče iz zemljoradničke porodice, a njegovi roditelji su, kaže, oduvek imali dobre radne konje. Ipak, njega je ljubav odvela u drugom smeru, te se opredelio za one sportske.

"Držim polukrvne engleze koji su alate boje ili riđani. Oni se mogu koristiti i obučiti za preskakanje prepona, ali pošto se ja više time ne bavim, koristim ih samo za vožnju fijakerom ili špediterom. Jedne godine sam četri rđana upregao u klasične sanke", objašnjava Milinkov.

Zašto je Svilajnac najbolje mesto za uzgoj konja?

Znanja o njihovom uzgoju sticao je kako iz literature, tako i iz prakse. Ovim hobijem se aktivno bavi od 1990. godine, a kroz njegovu štalu je prošlo mnogo konja i ždrebadi.

"Bile su i dve kobile i dva pastuva različite linije, nisu krvno srodstvo, a poreklo vuku sa vojne ustanove Karađorđeva. Odande je kupljen pastuv, punokrvni englez, kog je kupio moj šogor iz Žablja, a ja sam od njega kupio dva pastuva, jednog od osam i od devet meseci. Kupio sam još jednu kobilu i tako sam na startu imao tri konja. Uvek sam imao dve kobile koje su se redovno ždrebile, a višak ždrebadi sam prodavao", kaže Milinkov i dodaje da je mlade ate stare od dve do tri godine učio i pripremao. Sa druge strane, starije je zbog toga zapostavljao i dešavalo se da ih ne upregne po dve-tri godine.

Paradna grla za važne događaje

Ovaj domaćin osim konja, uzgaja i bikove, svinje i pse. U njegovoj štali posebno mesto zauzimaju kobila Zvezda i pastuv Zvezdan, koje je krstila Miloradova unuka. Osmogodišnju ženku i šestogodišnjeg mužjaka, naš domaćin upregne za posebne vožnje.

"Koristim ih kada prevozim mladence u fijakeru, a pre svakog većeg i važnijeg događaja moram ih adekvatno pripremiti. To podrazumeva obavezno potkivanje jer jer asfalt oštar i oštećen, pa da se ne bi povredili prilikom paradiranja", objašnjava naš sagovornik.

Za potrebe mladenaca i fijaker

Želja mu je da sa ovim plemenitim životinjama doprinese razvoju seoskog turizma. Za te namene preuredio je i renovirao stari špediter, u kojem su postavljene dve klupe, a koristi ih za prevoz putnika po Čurugu, za koji kaže da i te kako ima šta da prikaže i pokaže turistima.

"Danas u konjarstvu nema nekog 'ćara' i zarade. Ne dobijamo ni subvencije za ovu rasu. One se daju za rasu nonius, koja je mađarskog porekla i može se na prste izbrojati koliko ih ima u Vojvodini. Ovde pretežno ima lipicanera. Da budem iskren u konjarstvu vlada velika ljubomora, jer svakom je njegov at najlepši i najbolji. Ipak, garantujem da ja posedujem najbolje naparene konje ove boje i rase u celoj Srbiji", samouveren je Mića Kikinđan.

Hranu proizvodi sam na svojim oranicama

U porodičnom gazdinstvu ima mnogo posla i obaveza, jer pored brige o životinjama, Milinkov obrađuje oko 15 jutara svoje zemlje, a deo parcela koristi za proizvodnju hrane za stoku.

"Hranu za konje proizvodim na sopstvenim oranicama. Na njihovom meniju su kukuruz, detelina i slama. Pored toga, u zimskom periodu dobijaju jabuke i šargarepe, koje kupujm iz Gospođinaca. To su im vitamini, važni za pravilan i kvalitetan uzgoj", kaže ovaj domaćin.

Svakodnevna briga oko životinja

Sa svojim atima svakog dana u štali provodi po dva, dva i po sata. Hranu dobijaju ujutro i uveče, a leti moraju češće da se poje, kaže Milinkov.

Na smotre ide "peške"

Govoreći o razlikama između rasa, naš sagovornik kaže da su u odnosu na lipicanere, polukrvni englezi mnogo viši i krupniji. Karakteriše ih izuzetna poslušnost i činjenica da veoma lako mogu da se obuče za preskakanje prepona. Sa druge strane, punokrvni imaju želju da samo trče i galopiraju, dok su polukrvni u stanju da pruže mnogo više, kaže.

"Obično idem 'peške' na smotre konja i fijakera, naročito u Novi Bečej. U tom slučaju moji konji mnogo kilometara pređu peške, možda čak i do 100 kilometara. Uprkos tome, dešava se da na poligonu trče bolje od onih koje donesu kamionom i koji su odmorni", objašnjava naš sagovornik i u šali kaže da im treba osamdesetak kilometara da se zagreju.


Foto prilog


Tagovi

Konji Lipicaneri Nonijus Polukrvnjaci Milorad Milinkov Fijaker Riđani


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.