Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje ribe
  • 11.06.2022. 15:00

Konzervisanje ribe: Kako obaviti obradu i soljenje?

Ribu možemo čuvati na razne načine, a jedno od njih je sušenje. Ali, pre toga je treba pažljivo pripremiti.

Foto: Depositphotos/Bravissimo
  • 1.259
  • 37
  • 0

Konzervisanje ribe se može uraditi na mnogobrojne načine, a najčešće je sušimo dimljenjem koje može biti hladno ili toplo. Razlika je u temperaturi vazduha kojom se ono obavlja. Rok trajanja produžava dim koji je prirodni antiseptik. On daje poseban ukus i miris.

Na uspeh našeg rada će osim tehnologije dimljenja veliki uticaj imati i izbor kvalitetne vrste ribe, obrada i odabir drveta.

Izbor i obrada

Možemo sušiti sve vrste ribe, ali se najčešće suše: šaran, pastrmka, smuđ, linjak, tuna, bakalar, losos, jesetra, crvenperka, jegulja i druge. Kod sušenja više komada potrebno je da budu ujednačene veličine.

Prvi korak je da se riba obradi i pripremi. Potrebno je oprati. Manji primerci koji su teški do 0,7 kilograma se suše celi, a veći se seku na komade koji ne bi trebali biti deblji od četiri centimetra ili se suše obrađene polovine.

Postoje različiti načini obrade, a koji ćete koristiti, zavisi od veličine ribe i naših želja. Jedan od načina je da se raseca s leđne strane, dok drugi podrazumeva otvaranje sa stomačne i posle odvajanja glave vadi se kičma do repa.

Soljenje

Nakon čišćenja unutrašnjosti cela riba ili komadi se operu i posuše ubrusom kako bi se uklonio višak vode. Zatim se obavlja soljenje, a možete koristiti i razne začinske biljke koje će ju dodatno aromatizovati (ruzmarin). Soljenje treba biti ravnomerno s obe strane, ali pazite da ne preterate. To je najčešća greška, jer se meso ponaša poput sunđera i brzo upija so. Lakše ga je dosoliti nego ukloniti višak. Najbolje je koristiti krupnu morsku so.

Šaran je odličan za sušenje (Foto: Depositphotos/Kzenon)

Količina soli zavisi i od izbora tehnike sušenja. Kod hladnog sušenja možemo dodati malo više.

Nakon toga ribu stavimo u posudu i ostavimo sledeća 24 časa kako bi se ocedila suvišna količina vode. Dužina odležavanja zavisi od njihove debljine. Polaže se u posudu s kožom na donjoj strani kada se radi o polovinama ili komadima. U ovoj fazi možemo je dosoliti kako bi podstakli izdvajanje vode, ako smo prvi put dodali premalu količinu. 

Po završetku odležavanja potrebno je oprati višak soli, a zatim se postavlja u sušaru kako bi iskapala suvišna voda. Ako želite brže do sušene ribe, bolje je da je isečete na komade, posebno kada se radi o većim primercima koji bi se sušili desetak dana.

Izbor vrste drveta

Na ukus gotovog proizvoda veliki uticaj ima izbor vrste drveta. Joha i kleka izuzetno poboljšavaju ukus i čak samo nekoliko njihovih grančica daće jedinstveni delikatan, slatkast ukus, aromu, zlatnu boju. Za johu je karakteristično da se slaže sa svim vrstama. Njen je dim blag i ne prekriva izvorni riblji miris. Drvo javora se pokazalo najbolje za dimljenje pastrmke.

Bukva daje zlatnosmeđu obojenost, a hrast intenzivan drvenasti miris. Od voćnih vrsta poželjne su: trešnja, jabuka, šljiva, kruška ili oskoruša. Veoma često se mešaju jabuka i hrast, trešnja i hrast. Umesto hrasta može se uzeti bukva. U mešavinama voćno drvo ne treba da prelazi 60 odsto.

Za dimljenje se mogu koristiti grančice kupine, maline, ribizle, a treba izbegavati četinarske vrste jer imaju visok sadržaj smole koja će ribi dati gorak ukus i prekriti površinu masnim slojem.

Najpoželjnije je koristiti suvo drvo, jer slabije vlažno daje oštar ukus i ne treba ga koristiti u ove svrhe. Najbolje je upotrebiti čips od drveta. Kada se koriste komadi, svakako skinite koru. Ona može da sadrži smolu koja neće pogodovati procesu sušenja.


Tagovi

Riba Obrada ribe Sušenje ribe Vrsta drveta Proces Soljenje ribe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!