Počelo je sazrevanje paradajza u bašti. Ukoliko imate domaće sorte, možete izvaditi i sačuvati seme, a uz optimalne uslove možete ga čuvati i nekoliko godina
Paradajz je jedna od najčešće uzgajanih povrtarskih kultura, a uz malo truda moguće je iz sezone u sezonu čuvati sopstveno seme, što je isplativo i održivo. Ukoliko ste odlučili da ga sami sakupite i čuvate ga za iduću sezonu, nekoliko je koraka koje je potrebno pratiti.
Za sakupljanje semena birajte potpuno zrele, zdrave i neoštećene plodove sa najboljih biljaka. Idealno je koristiti domaće sorte jer samo one daju stabilno seme. Hibridi (oznaka F1) nisu preporučljivi jer seme ne zadržava osobine matične biljke.
Ako želite da očuvate čistu, izvornu vrstu, nemojte zajedno sejati više vrsta paradajza, nego ih prostorno odvojite.
Seme se uzima samo sa potpuno zrelih plodova, nikako nezrelih. "Ne uzimam nikada prve plodove koji su sazreli već one sa sredine biljke koji su krupniji", rekao nam je Mario Bilić koji svake godine suši seme paradajza iz svoje bašte.
Plodove presecite na pola i kašikom izvadite seme zajedno sa želatinastom tečnošću. Stavite ga u čašu ili teglu i dodajte malo vode - dovoljno da prekrije sadržaj. Ostavite da fermentiše dva do tri dana na sobnoj temperaturi.
Teglu treba otvoriti barem jednom dnevno da bi se ispustili gasovi. Ovaj proces može trajati od tri do sedam dana. Na kraju fermentacije dodati tri puta veću količinu vode, protresti i pustite da odstoji sat vremena. Izbaci se pulpa i kašasta voda, doda se još vode, opet protrese i pusti da se slegne seme.
Tokom fermentacije razgrađuje se želatinasta opna koja okružuje seme, a ujedno se eliminišu neke bolesti. Na površini će se pojaviti bela penasta prevlaka - to je normalno. Nakon tog dana, seme procedite kroz sito i dobro isperite pod mlazom vode.
Seme možete i odmah isprati u cediljki pod mlazom vode, bez postupka fermentacije što je brži i jednostavniji način.
Tako oprano rasporedite u tankom sloju na papir za pečenje, tanjir ili mrežastu podlogu. Osušite ga na toplom i provetrenom mestu, ali ne na direktnom suncu. Povremeno ga promešajte kako bi se ravnomerno osušilo i sprečilo slepljivanje.
Kad je potpuno suvo, stavite ga u papirne kesice ili male staklene posude sa poklopcem. Obavezno označite sortu i datum. Čuvajte ga na suvom, hladnom i tamnom mestu. Pazite da ne povuče vlagu jer bi moglo da istruli i izgubiti klijavost. U ovim uslovima seme možete čuvati i nekoliko godina.
Tagovi
Autorka