Pretraživanje tekstova
Za one koji se odluče sačuvati seme paradajza iz sopstvene bašte, preporučuje se postupak fermentacije.
Na samom početku treba napomenuti da treba obratiti pažnju sa kakvih se plodova uzima seme paradajza. Ukoliko je gajen iz hibridne sorte (koje se prodaju po marketima), sledeće godine treba očekivati od takvog semena mutaciju i neće se dobiti identična biljka.
"Domaće seme starih sorti je danas postalo vrlo relativan pojam, jer pravo domaće seme je vrlo retko. Tokom godina su se na žalost te stare sorte ukrštale sa novima, tako da domaće seme, sorte stare 50 i više godina, zapravo gotovo da i ne postoje ili se veoma retko sreće", kaže savetodavac za povrtarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Nada Lazović Đoković.
Tri su načina sakupljanja semena paradajza:
Po nekim autorima, kako ona navodi, čuva se seme plodova koji su najranije dozreli, koji su na pogled zdravi i koji u najvećoj meri predstavljaju određeni varijetet. Drugi autori, kaže, smatraju da seme treba čuvati od najkrupnijih plodova i tako "gurati" pozitivnu selekciju.
"Najbolje bi bilo da se prema čuvanju semena odnosi u skladu sa razvojem situacije u bašti tokom sezone. Veliki potresi, kao što su jake kiše, vetar, grad, štetočine, ponekad ne dozvoljavaju da se strogo poštuje bilo koje pravilo", kaže ovaj stručnjak.
"U svakom slučaju, seme za čuvanje, treba da bude iz plodova koji izgledaju zdravo. Pri tome se ne misli na mehanička oštećenja nastala pucanjem plodova zbog suše ili peviše vode, ugriza insekata ili oštećenja nastala od leda. Misli se na razne gljivične, virusne ili bakterijske infekcije koje mogu da se pojave i na plodovima", kaže Đokovićeva i dodaje da čuvajući seme iz takvih plodova u velikoj meri se povećava rizik da su se na semenkama sačuvali i uzročnici bolesti i da će biti prenete u baštu naredne sezone.
Za one koji se ipak odluče sačuvati seme paradajza iz sopstvene bašte, preporučuje se postupak fermentacije.
Fermentacija je proces koji služi da bi se seme oslobodilo pulpe koja je oko njega. Svaka sorta paradajza treba sama da se fermentiše, bez mešanja sa semenom drugih sorti.
"Proces počinje temeljnim pranjem paradajza, kako bi se uklonile nečistoće sa spoljne strane ploda. Ovo smanjuje šanse da bakterije, koje se prenose zemljom, zaraze seme. Ako su plodovi postali veoma mekani, treba pripaziti tokom pranja da ne puknu", kaže savetodavac.
Zatim se paradajz preseče na pola ili na četvrtine. Rukom se istisne seme i pulpa u posudu, od nekoliko paradajza kako bi se iscedilo dovoljnjo soka. Ovaj sok će da ubrza proces fermentacije. Sve to treba staviti u teglu, u tegli treba da bude dovoljno soka kako bi se pulpa odvojila od semena. Ako nema dovoljno soka ne bi trebalo dodavati vodu, jer se razređivanjem soka zapravo usporava proces fermentacije.
"Obavezno treba otvoriti teglu barem jednom dnevno da bi se ispustili gasovi. Ovaj proces može da traje od tri do nedelju dana. Na kraju fermentacije dodati tri puta veću količinu vode, promućkati i pustite da odstoji sat vremena. Izbaci se pulpa i kašasta voda, doda se još vode, opet promućka, pustiti da se slegne seme", kaže stručnjak za povrtarstvo i dodaje da na kraju seme treba oprati u cediljci i pustiti da se osuši.
Podsetimo, može da se dogodi da se na površini skupi bela prevlaka, ali neka vas to ne zbuni, to ne škodi semenu.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Seme paradajza Čuvanje semena Nada Lazović Đoković Fermentacija semena
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 4 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 4 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 4 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.