Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme paradajza
  • 27.08.2018. 14:00

Kako najbolje sačuvati seme paradajza

Seme paradajza obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polepiće se, pa će vam biti teško da ga razdvojite prilikom sejanja. Zato je dobro da ono fermentiše.

Foto: Pixabay/beatrize
  • 11.596
  • 263
  • 0

Ako još uvek niste, svakako sačuvajte seme paradajza koje ste sami uzgajali ove godine. Ako vam je to prvi put, nekoliko kratkih uputstava dobro će vam doći i, verujte, olakšati život kasnije. 

Naime, seme paradajza obavijeno je pulpom i ako ga samo izvadite i stavite na sušenje, polijepće se, pa će vam biti teško da ga razdvojite prilikom sejanja. Rešenje je fermentacija

Vreme je sakupljanja semena povrća

Paradajz, ako je veći, razrežite na nekoliko kriški, a seme u čašu izvadite pomoću kašičice. Ako je manji, poput čeri paradajza, dovoljno je da istisnete seme jačim pritiskom prstiju. 

Ako ostavljate seme paradajza koje ima više soka, dovoljno će biti da izdvojite seme i zajedno sa njegovim sokom ostavite u čaši. Ako paradajz nema puno soka, nego ste dobili samo seme sa pulpom, dodajte još vode

Prekrijte čašu papirnom salvetom i svakako na nju stavite nalepnicu ili neko drugo obeležje, pogotovo ako uzimate seme više vrsta paradajza. Ostavite ga da stoji u vodi nekoliko dana. Ako je jako vruće, fermentacija će se dogoditi brzo. Kada je fermentacija gotova, seme će "sesti" na dno, iznad njega će biti pulpa, a na površini voda. 

Može se dogoditi da se na površini skupi bela prevlaka, ali neka vas to ne zbuni, to ne škodi semenu. 

Kada je seme fermentiralo, izlijte sve u cediljku i operite pod mlazom vode. Seme prebacite na papirnu salvetu ili još bolje na papir za pečenje i ostavite da se suši na prozračnom mestu. Kada se osuši, prebacite na tanjir i ostavite da se suši još neko vreme. 

Nakon toga seme prebacite u papirnu vrećicu i neka spremno čeka iduću povrtarsku sezonu. 

Detalje pogledajte u videu: 


Tagovi

Seme paradajza Čuvanje semena Fermentacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao