Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, a ima i druge dobrobiti.
Kukuruzno brašno je odavno cenjena namirnica u kulinarstvu i narodnoj medicini. Zavisno od vrste može biti žuto ili belo, a najbolje je koristiti ono koje potiče iz organske proizvodnje.
Zbog visokog sadržaja masnoća čuva se do pola godine. Sveže samleveno ima slatkast ukus, a pojava gorčine je znak kvarenja proizvoda. Najbolje se skladišti na hladnom i tamnom mestu. Idealno je da ga zapakujemo i pohranimo u zamrzivač.
Najveći neprijatelj su vlaga i štetočine. Kada se čuva na otvorenom, možemo staviti beli luk u posudu s brašnom. Nedostatak je što može da primi miris ovog povrća.
Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, usporavaju se procesi starenja, a koža postaje elastičnija i osvežena.
Preporučuje se ljudima koji imaju dijabetes ili žele da smršave, zato jer ne dovodi do nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, čisti probavni trakt.
Od njega možemo pripremati razne lekovite napitke i obloge. Izuzetno povoljno deluje na probavni sistem i pomaže kod opstipacije. Potrebe našeg organizma za vlaknima u toku jednog dana nadoknadiće 100 grama ovog brašna.
Ipak, treba navesti da može delovati negativno. Doprinosi zgrušavanju krvi i trebaju ga izbegavati ljudi skloni nastajanju tromba. Može pogoršati neka oboljenja digestivnog trakta. Uzrok je pojačanog lučenja žuči i alergija.
Jednostavan recept i odličan ukus omogućili su ovom tradicionalnom jelu da je i danas prisutno na našim trpezama. Za pripremu nam treba jedan kilogram kukuruznog brašna i nešto više od jedne litre vrele vode. Količina zavisi od upijajuće moći.
Brašnu dodajemo vrelu vodu i dobro izmešamo, a po potrebi dodamo još vode dok ne dobijemo masu koja se lako kašikom formira u oblik grudve. Ne treba da bude presuvo, ali ne valja ako je previše vode. Zamešeno testo se prebaci u tepsiju koju smo pouljili ili pomastili s jednom kašikom masti. Testo se izravna kašikom. Kako bi to uradili što lakše, nakvasite je u vreloj vodi. Površinu zagladite, a prilikom toga dodajte dve do četiri kašike vode. Pecite je u zagrejanoj peći. Temperatura ne treba da bude previsoka. Gotova je kada se odvoji od ivice tepsije.
Jede se uz razna slana ili slatka jela.
Foto prilog
Tagovi
Autorka