Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalni recept
  • 05.01.2023. 07:30

Kukuruzno brašno: Cenjena namirnica u kulinarstvu i narodnoj medicini

Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, a ima i druge dobrobiti.

Foto: Ranka Vojnović
  • 232
  • 25
  • 0

Kukuruzno brašno je odavno cenjena namirnica u kulinarstvu i narodnoj medicini. Zavisno od vrste može biti žuto ili belo, a najbolje je koristiti ono koje potiče iz organske proizvodnje.

Zbog visokog sadržaja masnoća čuva se do pola godine. Sveže samleveno ima slatkast ukus, a pojava gorčine je znak kvarenja proizvoda. Najbolje se skladišti na hladnom i tamnom mestu. Idealno je da ga zapakujemo i pohranimo u zamrzivač.

Najveći neprijatelj su vlaga i štetočine. Kada se čuva na otvorenom, možemo staviti beli luk u posudu s brašnom. Nedostatak je što može da primi miris ovog povrća.

Namirnica koja usporava starost

Često se koristi u gastronomiji za pripremu raznih jela, od slanih do slatkih. Redovna konzumacija poboljšava metabolizam i cirkulaciju krvi, normalizuje se rad urinarnog sistema, usporavaju se procesi starenja, a koža postaje elastičnija i osvežena.

Testo zamesite vrelom vodom

Preporučuje se ljudima koji imaju dijabetes ili žele da smršave, zato jer ne dovodi do nagle promene nivoa šećera u krvi. Takođe, čisti probavni trakt.

Od njega možemo pripremati razne lekovite napitke i obloge. Izuzetno povoljno deluje na probavni sistem i pomaže kod opstipacije. Potrebe našeg organizma za vlaknima u toku jednog dana nadoknadiće 100 grama ovog brašna.

Ipak, treba navesti da može delovati negativno. Doprinosi zgrušavanju krvi i trebaju ga izbegavati ljudi skloni nastajanju tromba. Može pogoršati neka oboljenja digestivnog trakta. Uzrok je pojačanog lučenja žuči i alergija.

Tradicionalni recept za kukuruzu

Jednostavan recept i odličan ukus omogućili su ovom tradicionalnom jelu da je i danas prisutno na našim trpezama. Za pripremu nam treba jedan kilogram kukuruznog brašna i nešto više od jedne litre vrele vode. Količina zavisi od upijajuće moći.

Smesa mora biti čvrsta

Brašnu dodajemo vrelu vodu i dobro izmešamo, a po potrebi dodamo još vode dok ne dobijemo masu koja se lako kašikom formira u oblik grudve. Ne treba da bude presuvo, ali ne valja ako je previše vode. Zamešeno testo se prebaci u tepsiju koju smo pouljili ili pomastili s jednom kašikom masti. Testo se izravna kašikom. Kako bi to uradili što lakše, nakvasite je u vreloj vodi. Površinu zagladite, a prilikom toga dodajte dve do četiri kašike vode. Pecite je u zagrejanoj peći. Temperatura ne treba da bude previsoka. Gotova je kada se odvoji od ivice tepsije.

Jede se uz razna slana ili slatka jela. 


Foto prilog


Tagovi

Kukuruzno brašno Kukuruza Tradicionalni recept Zdrava hrana Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.