Pretraživanje tekstova
Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Liker od oraha jednostavno se i brzo priprema.
Krajnji je trenutak da napravite domaću orahovaču - liker od zelenih oraha. Ovaj liker, osim što je vrlo fin, u narodnoj medicini koristi se kao lek za probavne tegobe, ali i za štitnu žlezdu. Osim toga, jača krv i uspešno leči anemiju.
Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Upravo jod pomaže kod oslabljenog rada štitne žlezde, odnosno hipotireoze.
Takođe, liker pomaže kod dijareje, zatvora, žgaravice, nadutosti, čak i grčeva i želudačnih infekcija.
Sastojci:
Prema želji možete dodati 4 karanfilića ili 4 zrna kafe, limun ili narandžu, u odnosu na to kakvu dodatnu aromu želite.
U slučaju hipotireoze, dnevno pijte 1 čašicu likera, ujutro, na tašte. Kod želudačnih tegoba i anemije pijte 1 čašicu ujutro i 1 uveče.
Orahe prvo dobro operite i prosušite krpom. One manje samo zarežite, a veće prerežite na polovine. Limun ili narandžu operite i izrežite na kolutove. U većoj staklenoj posudi (dunst boci), koju možete dobro da zatvorite, pomešajte rakiju i šećer (med), dok se ne rastopi. Dodajte orahe, limun, narandžu, karanfilić/kafu i još jednom dobro promešajte.
Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svakodnevno je malo protresite, ali bez otvaranja.
Nakon 40 dana liker procedite kroz gazu, prelijte u običnu bocu i držite na tamnom i hladnom mestu.
Foto: Kidza / Bigstock
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!