Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahovača
  • 18.06.2017. 21:00

Lek za štitnu žlezdu, probavu i jačanje krvi

Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Liker od oraha jednostavno se i brzo priprema.

Foto: Kidza / Bigstock
  • 8.500
  • 602
  • 0

Krajnji je trenutak da napravite domaću orahovaču - liker od zelenih oraha. Ovaj liker, osim što je vrlo fin, u narodnoj medicini koristi se kao lek za probavne tegobe, ali i za štitnu žlezdu. Osim toga, jača krv i uspešno leči anemiju.

Nezreli plodovi oraha, čija je sredina još uvek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Upravo jod pomaže kod oslabljenog rada štitne žlezde, odnosno hipotireoze.

Takođe, liker pomaže kod dijareje, zatvora, žgaravice, nadutosti, čak i grčeva i želudačnih infekcija.

Priprema likera

Sastojci:

  • 12 mladih, zelenih oraha
  • 40 dkg šećera (možete koristiti i med)
  • 1 litra domaće rakije (šljivovica, lozovača)

Prema želji možete dodati 4 karanfilića ili 4 zrna kafe, limun ili narandžu, u odnosu na to kakvu dodatnu aromu želite.

U slučaju hipotireoze, dnevno pijte 1 čašicu likera, ujutro, na tašte. Kod želudačnih tegoba i anemije pijte 1 čašicu ujutro i 1 uveče.

Orahe prvo dobro operite i prosušite krpom. One manje samo zarežite, a veće prerežite na polovine. Limun ili narandžu operite i izrežite na kolutove. U većoj staklenoj posudi (dunst boci), koju možete dobro da zatvorite, pomešajte rakiju i šećer (med), dok se ne rastopi. Dodajte orahe, limun, narandžu, karanfilić/kafu i još jednom dobro promešajte.

Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svakodnevno je malo protresite, ali bez otvaranja.

Nakon 40 dana liker procedite kroz gazu, prelijte u običnu bocu i držite na tamnom i hladnom mestu.

Foto: Kidza / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.