Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simbol leta
  • 22.07.2024. 07:30

Lubenica: 20 zanimljivosti o kraljici leta

Koliko kilograma je imala najteža na svetu, gde slave Mesec lubenice, koji je svetski rekord u pljuvanju koštica i šta se može sa njenom korom - neka su od pitanja na koja dajemo zanimljive odgovore

Foto: Shutterstock/Alexander Egizarov
  • 115
  • 8
  • 0

Lubenica, taj slatki, sočni i zdravi neizostavni deo leta, prepuna je vitamina i minerala. Čini je više od 90 odsto vode, čisti krvne sudove, pomaže u probavi i uklanja štetne materije nakupljene u organizmu. O njoj su pisane pesme i poeme, a o njenom blagotvornom delovanju i mnoštvo (ne)stručnih tekstova.

Ima samo 30 kalorija

Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, kao i vitamine A, B i C, a kalorijski sadržaj joj je izuzetno nizak, jer 100 grama sadrži samo 30 kalorija. Ako se jede u velikim količinama, može smanjiti upale u telu.

Osim tečnosti izgubljene znojenjem, lubenica nadoknađuje izgubljene minerale, što je posebno važno tokom letnjih vrućina. Takođe, jak je antioksidans čija konzumacija može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti.

20 zanimljivosti o lubenici

Ipak, neke stvari o lubenici možda niste znali, pa vam donosimo popis dvadeset najzanimljivih. 

  1. Prva zabeležena berba lubenica dogodila se pre gotovo 5.000 godina u Egiptu, o čemu svedoče prikazi na hijeroglifima u grobnicama.
  2. Nije jestivo samo meso i semenke, već i kora, koja je bogata citrulinom, aminokiselinom koja je dobra za cirkulaciju.
  3. Suprotno ustaljenom mišljenju, gutanje semenki nije štetno i ne povećava rizik od razvoja upale slepog creva.
  4. Lubenica se sastoji od 92 odsto vode i šest odsto šećera
  5. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najteža je imala 160 kilograma i uzgojena je u Seviervileu, Tenesi.
  6. Više od 1.200 vrsta uzgaja se u 96 zemalja sveta.
  7. U Egiptu i Izraelu je uobičajeno da se jede lubenica sa feta sirom.
  8. Iako su najčešće crvene, one mogu biti i žute, narandžaste, pa čak i bele iznutra.
  9. Postoje lubenice bez semenki, koja nisu genetski modifikovane, već posebna hibridna vrsta.
  10. Botanički gledano, ona je povrće, deo porodice tikvenjača (Cucurbitaceae), koja uključuje krastavce i bundeve, a zajednički im je visok sadržaj vode.
  11. Rastu i sazrevaju prilično sporo, nekim vrstama treba i do 130 toplih dana. 
  12. Zbog izuzetno visokog sadržaja vode, uzgaja se posebno kao izvor tečnosti u nekim delovima Afrike.
  13. U Kini, koja je na prvom mestu po proizvodnji u svetu, i Japanu prikladno je poneti je na poklon.
  14. Predak moderne je divlja vrsta poznata kao tsamma lubenica ili citron melon, koja još uvek raste u području pustinje Kalahari i poznata je po svojoj otpornosti na sušu.
  15. U SAD, od 2007. godine, juč je službeno Mesec lubenice, a u Oklahomi je iste godine proglašena službenim državnim voćem. 
  16. Tehnika uzgoja četvrtastih razvijena je u Japanu, gde ih drže u posebnom kalupu kako bi tokom rasta poprimile oblik posude. 
  17. Njena kora se može kiseliti, koristiti kao prilog, međuobrok ili sastojak u raznim jelima. 
  18. U nekim kulturama, one su simbol plodnosti i blagostanja.
  19. Svetski rekord iz 1995. u pljuvanju semenki je 22,91 metar.
  20. Naziv "lubenica" dolazi od staroslovenskih reči "lubu" (voda) i "med" (med).

Tagovi

Dobrobiti lubenice Nadoknađuje minerale Zanimljivosti o lubenici Antioksidans Citrulin Naziv lubenica Ukiseljena kora Svetski rekord


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.