Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba krompira
  • 11.02.2023. 15:00

Može li se jesti sirovi krompir? Za šta sve služi?

Da li se sirov krompir može jesti? Kako nam pomaže sok iz svežih krtola? Znate li da služi i kao biostimulator za seme?

Foto: Depositphotos/Williamedwards
  • 980
  • 53
  • 0

Krompir se smatra za skromno povrće, ali ima raznoliku primenu. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, kozmetici.

Uobičajeno je da se pre konzumacije termički obrađuje. Sirov ne bi trebalo jesti, posebno onaj iz prodavnice, jer je tretiran pesticidima i drugim materijama. Pojedini tvrde da diže telesnu temperaturu što su navodno koristili mnogi školarci kako bi izbegli nastavu. 

Krompir zelene boje nikada ne jesti

Sveže krtole sadrže solanin i lektine, vrstu proteina koji mogu izazvati želučane tegobe i dovesti do ozbiljnih problema, čak i alergija. Zatim sadrži skrob koji se teško probavlja. Ako probate sirovi moguće je da će imati gorak ukus, što je znak da je u njemu veći sadržaj solanina pa nije za jelo. Siguran znak da ga ne treba konzumirati je pojava zelene boje na pokožici i mesu krtole, što u svakom slučaju, čak i kod termičke obrade, treba odstraniti iz svog jelovnika.

U 100 grama sirovog krompira nalazi se 77 kalorija. Preterana upotreba može izazvati nadimanje, gasove, dijareju i bolove u stomaku.

Ali, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da hrana koja ima visok sadržaj rastvorljivih vlakana, kao što je sirovi krompir, može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola LDL.

Dr Katerine A. Bils s Univerziteta u Juti u svom izveštaju navodi da se jedan veliki sirovi krompir s ljuskom sastoji od skoro 58 grama ugljenih hidrata i ima malo masti i kalorija. To, naravno, nije slučaj kada su u pitanju prženi ili kuvani koji imaju veći sadržaj skroba, ali i masnoća, posebno u pomfritu i pireu.

Tako običan, a tako vredan (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

Cenjen u narodnoj medicini i kozmetici

Posebno je cenjena konzumacija soka sirovog krompira koji je bogat vitaminima C, kompleks B, posebno B6, E, PP, mineralima kao što su kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, fosfor, magnezijum, ali i glukozom, skrobom, aminokiselinama i biološki aktivnim materijama.

Priprema se rendanjem na sitno rende. Usitnjena masa se stavi u gazu i istisne sok koji prema narodnoj medicini ima izuzetno pozitivno delovanje na ljudski organizam. Ipak, koristite ga uz savetovanje sa svojim lekarom, jer se smatra da ne deluje kada su već prisutna određena oboljenja organizma. On deluje bazno - jača imunološki sistem, poboljšava rad srca, probavnog trakta, bubrega, zdravlja kože, ublažava gastritis, smanjuje refluks kiseline i želučane probleme. Ima protuupalno delovanje.

Uzima se 20 do 30 minuta pre jela, a tretman traje 20 dana. Prvo se uzima četvrtina šolje, a zatim svaki dan povećavate zapreminu, povećavajući je na jednu čašu. Kada se koristi za lečenje čira na želucu, uzima se jedan sat pre jela po pola šolje dva do tri puta dnevno.

U kozmetici se koristi za uklanjanje akni, osipa i crvenila. Za to će vam biti potrebno pomešati 100 ml soka i kašičicu meda. Od tog rastvora naprave se obloge koje se na koži lica drže 20 minuta, a zatim se ispere toplom vodom. Tretman se sprovodi tokom dve nedelje.

Za otklanjanje staračkih pega, izbeljivanje i omekšavanje grube kože biće odlična maska od ovsenih pahuljica koje se umešaju u krompirov sok. Kada pahuljice nabubre i stvori se kaša, nanese se na lice i ostavi da deluje do 20 minuta. Izbegava se područje oko očiju. Isperite toplom vodom.

Biostimulator za seme

Ako želite ubrzati klijanje i nicanje semena onda sok je odličan i za tu namenu. Narendajte krompir na sitno, iscedite sok i razredite s toplom vodom u odnosu 1:1. Seme u platnenoj vrećici ili gazi namočite najmanje jedan sat. Možete ga sejati odmah ili osušiti i upotrebiti kada vama odgovora.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sok od krompira Solanin Sirov krompir Kalorije Krompir u kozmetici


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta