Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 28.11.2022. 15:00

Mušmule berite posle prvog mraza: Čaj od plodova leči impotenciju i deluje antiinflamatorno?

Izuzetno pozitivno delovanje ima kada su u pitanju problemi i upale u digestivnim organima, za lečenje bronhitisa, kod problema sa gihtom i kamenom u bubrezima.

Foto: Depositphotos/SonSam
  • 1.503
  • 189
  • 0

Mušmula ili divlja kruška Mespilus germanica vodi poreklo iz jugoistočne Azije. Rimljani su je doneli u srednju i južnu Evropu gde se odlično prilagodila. Pripada porodici ruža i srodnik je jabuke. Otpornija je na štetočine i bolesti od drugih jabučastih vrsta.

Stablo dostiže visinu od četiri do osam metara. Ima snažan i razgranat korenov sistem i široku krošnju. Cvet je sličan cvetu jabuke, ali su latice veće. Cveta kasno i tako izbegne kasne prolećne mrazove. Samooplodna je vrsta i nisu joj potrebni oprašivači. Nezreli plodovi su tvrdi i gorki, jer sadrže mnogo tanina. Dobro uspeva na svim tipovima zemljišta, ali je važno da je dobro drenirano.

Beru se mekani, prezreli plodovi

Najbolje je sa berbom sačekati i pustiti da prođe prvi mraz. Tek tada plodovi će postati mekani, slatki i spremni za berbu. Mogu se ubrati i nezreli. Takve plodove stavimo u zamrzivač na jedan dan kako bi se pokrenuli procesi sazrevanja.

Najbolje sa berbom sačekati (foto: S. Dovečer)

U 100 gr plodova ima 47 kcal. Zreli su bogati vitaminima A, C, B kompleksom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, selenom, cinkom, fosforom. Sadrže šećere i organske kiseline, mnogo ugljenohidrata i vlakana.

Lekovita svojstva

Mušmula se od davnina primenjuju u narodnoj medicini zbog svog antiinflamatornogg, antivirusnog i antibakterijskog delovanja. Izuzetno pozitivno delovanje ima kada su u pitanju problemi i upale u digestivnim organima, za lečenje bronhitisa, kod problema sa gihtom i kamenom u bubrezima. Mogu da se koriste listovi, plodovi i kora.

Mušmula - pomalo zaboravljeno, a lekovito voće

Čajevi od mušmule

Čaj od listova pomaže kod virusa, infekcija i za snižavanje temperature, dok čaj od zrelih plodova leči rane u ustima, zaustavlja krvarenje desni, deluje na afte, osvežava dah i leči impotenciju. Priprema se od dva ploda koja isečemo na manje komade, ali nemojte da sečete semenke. Prelijemo ih vrelom vodom, poklopimo i ostavimo najmanje jedan sat. Procedimo i pijemo tri puta po šolju u toku dana. Može se dodati malo meda i soka od limuna.

Od cvetova se priprema ukusan čaj koji služi za jačanje probavnih organa. Oni se beru i suše na promajnom mestu.

Konzumacija mušmula pomaže trudnicama da se reše mučnine i da održavaju ravnotežu vitamina i minerala. Potreban je oprez i ne treba preterivati u konzumaciji, jer može izazvati alergiju. Ne preporučuje se osobama sa problemima varenja i dijabetičariama tip 1.

Našla je primenu u kozmetici, jer se od nje prave efikasne maske, kreme i losioni koji pomažu u borbi sa aknama, zatežu i posvetljuju kožu, doprinose oporavku noktiju i kose.

Ukusna zimnica

Od njih se pripremaju kompoti, džemovi, želei, sokovi, deserti, likeri i rakija.

Osim što je ukusan, liker od mušmule je i lekovit. Priprema se od: 500 gr zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 gr smeđeg šećera ili 20 gr meda i 1l vinjaka sa 40 odsto alkohola.

Plodovi se operu, odrežemo im peteljke i stavimo u teglu. Prokuvamo vodu i šećer ili med. To prelijemo preko mušmula i dolijemo vinjak. Sve promešamo i dobro zatvorimo teglu. Ostavimo da odleži dve nedelje uz povremeno mućkanje, a zatim se tečnost procedi i nalije u staklene boce koje zatvorimo. Liker se čuva na hladnom mestu.

Kako napraviti lekovitu medovaču? Predlažemo tri recepta

Za džem će biti potrebno 1,2 kg mušmula, 1,5 kg šećera ili kilogram meda i 7,5 dcl vode.

Prokuvana voda i šećer ili med dodaju se očišćenim i opranim mušmulama i kuva se oko 50 minuta uz neprestano mešanje. Vruća masa se prespe u sterilisane tegle koje zatvorimo.


Povezana biljna vrsta

Mušmula

Mušmula

Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

  Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao žbun od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće gaji u obliku stabla koje može dostignuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Mušmula Divlja kruškica Mespilus germanica Džem Čaj od mušmule Liker od mušmule Narodna medicina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃