Izuzetno pozitivno delovanje ima kada su u pitanju problemi i upale u digestivnim organima, za lečenje bronhitisa, kod problema sa gihtom i kamenom u bubrezima.
Mušmula ili divlja kruška Mespilus germanica vodi poreklo iz jugoistočne Azije. Rimljani su je doneli u srednju i južnu Evropu gde se odlično prilagodila. Pripada porodici ruža i srodnik je jabuke. Otpornija je na štetočine i bolesti od drugih jabučastih vrsta.
Stablo dostiže visinu od četiri do osam metara. Ima snažan i razgranat korenov sistem i široku krošnju. Cvet je sličan cvetu jabuke, ali su latice veće. Cveta kasno i tako izbegne kasne prolećne mrazove. Samooplodna je vrsta i nisu joj potrebni oprašivači. Nezreli plodovi su tvrdi i gorki, jer sadrže mnogo tanina. Dobro uspeva na svim tipovima zemljišta, ali je važno da je dobro drenirano.
Najbolje je sa berbom sačekati i pustiti da prođe prvi mraz. Tek tada plodovi će postati mekani, slatki i spremni za berbu. Mogu se ubrati i nezreli. Takve plodove stavimo u zamrzivač na jedan dan kako bi se pokrenuli procesi sazrevanja.
U 100 gr plodova ima 47 kcal. Zreli su bogati vitaminima A, C, B kompleksom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, selenom, cinkom, fosforom. Sadrže šećere i organske kiseline, mnogo ugljenohidrata i vlakana.
Mušmula se od davnina primenjuju u narodnoj medicini zbog svog antiinflamatornogg, antivirusnog i antibakterijskog delovanja. Izuzetno pozitivno delovanje ima kada su u pitanju problemi i upale u digestivnim organima, za lečenje bronhitisa, kod problema sa gihtom i kamenom u bubrezima. Mogu da se koriste listovi, plodovi i kora.
Čaj od listova pomaže kod virusa, infekcija i za snižavanje temperature, dok čaj od zrelih plodova leči rane u ustima, zaustavlja krvarenje desni, deluje na afte, osvežava dah i leči impotenciju. Priprema se od dva ploda koja isečemo na manje komade, ali nemojte da sečete semenke. Prelijemo ih vrelom vodom, poklopimo i ostavimo najmanje jedan sat. Procedimo i pijemo tri puta po šolju u toku dana. Može se dodati malo meda i soka od limuna.
Od cvetova se priprema ukusan čaj koji služi za jačanje probavnih organa. Oni se beru i suše na promajnom mestu.
Konzumacija mušmula pomaže trudnicama da se reše mučnine i da održavaju ravnotežu vitamina i minerala. Potreban je oprez i ne treba preterivati u konzumaciji, jer može izazvati alergiju. Ne preporučuje se osobama sa problemima varenja i dijabetičariama tip 1.
Našla je primenu u kozmetici, jer se od nje prave efikasne maske, kreme i losioni koji pomažu u borbi sa aknama, zatežu i posvetljuju kožu, doprinose oporavku noktiju i kose.
Od njih se pripremaju kompoti, džemovi, želei, sokovi, deserti, likeri i rakija.
Osim što je ukusan, liker od mušmule je i lekovit. Priprema se od: 500 gr zrelih mušmula, 2,5 dcl vode, 250 gr smeđeg šećera ili 20 gr meda i 1l vinjaka sa 40 odsto alkohola.
Plodovi se operu, odrežemo im peteljke i stavimo u teglu. Prokuvamo vodu i šećer ili med. To prelijemo preko mušmula i dolijemo vinjak. Sve promešamo i dobro zatvorimo teglu. Ostavimo da odleži dve nedelje uz povremeno mućkanje, a zatim se tečnost procedi i nalije u staklene boce koje zatvorimo. Liker se čuva na hladnom mestu.
Za džem će biti potrebno 1,2 kg mušmula, 1,5 kg šećera ili kilogram meda i 7,5 dcl vode.
Prokuvana voda i šećer ili med dodaju se očišćenim i opranim mušmulama i kuva se oko 50 minuta uz neprestano mešanje. Vruća masa se prespe u sterilisane tegle koje zatvorimo.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka