Ručno pravljeni sapuni danas su na ceni jer se mnogi potrošači trude da koriste što prirodniju kozmetiku. Još do pre 40-ak godina svaka je seoska kuća pravila sapun od svinjske masti i pepela za pranje ruku, ali i veša.
Osim što ne sadrži aditive koji mogu da naštete osetljivoj koži, može biti i vrlo atraktivan poklon ili da upotpuni korpicu vašeg porodičnog budžeta.
Pet sastojaka za sapun
Pravljenje je jednostavno, a za oko 450 gr sapuna vam je potrebno:
- 400 grama svinjske masti;
- 140 grama natrijum hidroksida;
- 350 ml vode;
- jedna šoljica pepela od tvrdog drveta;
- eterično ulje (po želji).
Korišćenje lužine prilikom pravljenja zahteva oprez pa svakako nosite rukavice, ali i zaštitne naočare ali i da radite na provetrenom mestu.
Posuda u kojoj ćete praviti neka bude plastična, staklena ili keramička, a kašičica za mešanje drvena ili plastična.
Osam koraka izrade
- Pažljivo dodajte lužinu u vodu i promešajte dok se ne otopi. Natrijum hidroksid će pritom da oslobađa toplotu. Ova lužina je nagrizajuća pa svakako pazite na ruke. Ostavite je da se ohladi.
- Rastvorite svinjsku mast na niskoj temperaturi dok ne postane tečna. Pazite da ne počne da gori. Dodajte pepeo i dobro promešajte.
- Spojite smesu masti i pepela sa ohlađenom lužinom. Mešajte dok ne postane gusta i homogena.
- Eterična ulja možete da dodate, ali i ne morate. Popularno je lavandino, od kamilice, narandže, bora, eukaliptusa i druga. Dobro ga promešajte.
- Ulijte smesu u plastičnu ili keramičku posudu ili odmah u kalupe, za šta su najbolji silikonski. Metalne posude i kalupe ova bi smesa mogla da nagrize.
- Ostavite sapun da se ohladi i stvrdne.
- Kada je dovoljno čvrst, isecite ga na željene oblike.
- Držite ga na suvom i prozračnom mestu da odstoji četiri do šest nedelja. Tokom tog perioda će se dodatno stvrdnuti i sazreti. Sazrevanjem postiže optimalnu čvrstoću, trajnost i kvalitet. U to vreme gubi višak vlage, dovršavaju se hemijske reakcije, uravnotežuje pH te postaje blaži za kožu.