Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći sapun
  • 02.03.2024. 07:30

Osam koraka do izrade domaćeg sapuna od svinjske masti

Nekada je svaka seoska kuća pravila sapun od svinjske masti i pepela, a danas im se vraća popularnost.

Foto: Depositphotos/Towifqu
  • 2.285
  • 160
  • 0

Ručno pravljeni sapuni danas su na ceni jer se mnogi potrošači trude da koriste što prirodniju kozmetiku. Još do pre 40-ak godina svaka je seoska kuća pravila sapun od svinjske masti i pepela za pranje ruku, ali i veša. 

Osim što ne sadrži aditive koji mogu da naštete osetljivoj koži, može biti i vrlo atraktivan poklon ili da upotpuni korpicu vašeg porodičnog budžeta. 

Pet sastojaka za sapun

Pravljenje je jednostavno, a za oko 450 gr sapuna vam je potrebno: 

  • 400 grama svinjske masti;
  • 140 grama natrijum hidroksida;
  • 350 ml vode;
  • jedna šoljica pepela od tvrdog drveta;
  • eterično ulje (po želji).

Korišćenje lužine prilikom pravljenja zahteva oprez pa svakako nosite rukavice, ali i zaštitne naočare ali i da radite na provetrenom mestu. 

Posuda u kojoj ćete praviti neka bude plastična, staklena ili keramička, a kašičica za mešanje drvena ili plastična. 

Osam koraka izrade 

  1. Pažljivo dodajte lužinu u vodu i promešajte dok se ne otopi. Natrijum hidroksid će pritom da oslobađa toplotu. Ova lužina je nagrizajuća pa svakako pazite na ruke. Ostavite je da se ohladi. 
  2. Rastvorite svinjsku mast na niskoj temperaturi dok ne postane tečna. Pazite da ne počne da gori. Dodajte pepeo i dobro promešajte. 
  3. Spojite smesu masti i pepela sa ohlađenom lužinom. Mešajte dok ne postane gusta i homogena.
  4. Eterična ulja možete da dodate, ali i ne morate. Popularno je lavandino, od kamilice, narandže, bora, eukaliptusa i druga. Dobro ga promešajte.
  5. Ulijte smesu u plastičnu ili keramičku posudu ili odmah u kalupe, za šta su najbolji silikonski. Metalne posude i kalupe ova bi smesa mogla da nagrize. 
  6. Ostavite sapun da se ohladi i stvrdne
  7. Kada je dovoljno čvrst, isecite ga na željene oblike. 
  8. Držite ga na suvom i prozračnom mestu da odstoji četiri do šest nedelja. Tokom tog perioda će se dodatno stvrdnuti i sazreti. Sazrevanjem postiže optimalnu čvrstoću, trajnost i kvalitet. U to vreme gubi višak vlage, dovršavaju se hemijske reakcije, uravnotežuje pH te postaje blaži za kožu. 

Tagovi

Domaći sapun Mast za sapun Svinjska mast Eterično ulje Pravljenje sapuna Natrijum hidroksid


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.