Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konja
  • 29.03.2024. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Begeč

Poniji: Deluju umiljato, ali su vrlo izdržljivi. Teže do 200 kg, služili kao radna snaga

Najuzbudjiviji trenutak je kada se kobila oždrebi i stigne novo ždrebe.To će se kod Stevana Laćarca iz Begeča desiti početkom maja.

Foto: Stevan Laćarac
  • 180
  • 39
  • 0

Jeste li znali da poniji mogu biti teški i do 200 kilograma? Ili, da su trenutno najpopularniji apaluzo, crno- beli poniji? Sve to, ali i mnogo više o ovim životinjama saznali smo na farmi ponija u Begeču, nadomak Novog Sada.

Velika ljubav prema konjima bila je Stevanu Laćarcu i više nego dovoljan motiv da u svom dvorištu nabavi prvi par ponija.

"Odrastao sam u zemljoradničkoj kući, gde su, u to vreme, konji bili jedina radna snaga. Tu se rodilo moje poštovanje i ogromna ljubav prema ovim životinjama. Kada sam dobio svoju decu, a posle i prvo unuče, odlučio sam da nabavim prvi par ponija, a nedugo zatim i drugi", priča Laćarac.

Male i pitome, ali snažne životinje

Sve je počelo sada već davne 2009. godine, a broj ponija se samo povećavao.

"U jednom trenutku ih je bilo tridesetak, sada sam taj broj smanjio. Imam šest kobila i dva pastuva. Reč je o čistokrvim šetlandskim ponijima, a moja matična grla su uvozom ih Holandije. Iako su mali rastom, neka vas to ne zavara. Poniji su zapravo veoma snažne i izdržljive životinje."

Nekada je imao 30 ponija, sada osam

Upravo zbog toga, nekada davno, služili su kao radna snaga: vukli su vagone za ugalj kroz tunele. Potiču sa Šetlandskih ostrva kod Škotske, a kasnije su se rasprostranili dalje po Evropi i Americi. Ovi konji dele se u nekoliko kategorija, po visini: mini, mali, srednji i veliki.

"Svi moji poniji su mini, visine ispod 80 centimetara. Oni su i najređi i služe isključivo kao kućni ljubimci. Dobroćudni su i pitomi, umiljati i inteligentni, obožavaju igru i decu. Ne znam ni sam koliko dece je do sada prošlo kroz moje dvorište, igraju se sa njima, jašu ih. Ma, poniji su samo za obožavanje", oduševljeno priča naš sagovornik. 

Ishrana na prvom mestu

Iako male rastom, ove životinje mogu da dostignu ozbiljnu kilažu. Najvažnije u uzgoju, objašnjava Laćarac, jeste kvalitetna i uravnotežena ishrana.

"Uglavnom imaju oko 85 do 90 kg, ali imao sam pastuva koji je imao oko 200 kg. Kada je reč o hrani, ona mora biti kvalitetna. Paša im je najvažnija, livadsko seno ili lucerka. Iza farme imam veliku livadu gde slobodno pasu. Osim toga, jedu zob, a vole i šargarepu da grickaju. Tokom dana treba da pojedu hrane u težini koja je dva odsto od njihove ukupne kilaže. Bitno im je obezbediti i dovoljno pitke vode." 

Treba biti oprezan, savetuje, jer dve bolesti najčešće pogađaju ponije.

“To su kolike, odnosno zatvor, problem sa probavom zbog neadekvatne ishrane. Drugi problem je laminatis, bolest koja napada koštano tkivo i ukoliko se ne leči, konj pada i ne može da hoda. Jedna moja kobila je uginula prilikom ždrebljenja, a jedna od tetanusa kada se povredila na neku žicu”, priča Stevan Laćarac.

Kolike i laminatis su bolesti koje ih najčešće pogađaju

Poniji imaju deblju dlaku od ostalih konja. Tokom zime, dlaka dodatno zgušnjava, pa mogu da podnesu velike hladnoće. Ukoliko se pravilno hrane i neguju mogu da žive od 30 do 40 godina.

Šest kobila čeka mlade

Najuzbudjiviji trenutak je kada na farmu stigne novo žbrede. To će se kod Stevana desiti početkom maja.

"Svih šest kobila očekuje podmladak, od maja do oktobra sve treba da se oždrebe. To je najlepši momenat. Poni kobila nosi ždrebe 11 meseci i kada ugledamo podmladak, nema veće sreće. Ipak, rasplođivanje je veoma težak zadatak, ako od četiri kobile othranite dva zdrava ždrebeta, to je veliki uspeh. Kod mene na farmi je ta uspešnost 71 odsto, što je zaista dobra brojka."

Šetlandski poni može biti raznih boja: crni, riđi, braon, sivi, kestenjast sa belim šarama, zlatni sa belom grivom i repom.

“Trenutno su najpopularniji takozvani apaluzo poniji, oni su beli sa crnim tačkicama, baš kao pas dalmatinac. Atraktivni su izgledom i deca ih vole”, kaže Lažarac, dodajući da ponije prodaje isključivo zaljubljenicima u ove životinje.

"Ne prodajem ih nakupcima, samo ljudima koji ih kupuju za sebe ili svoju decu ili žele da oforme sopstveno stado. Cena ždrebeta je bila od 500 do 800 evra, sada je oko 1.000 evra. Ždrebad se prodaju posle dva i po do tri meseca od rođenja, kada dobro stasaju", priča on i napominje da mu novac nikada nije bio motiv da odgaja ponije.

Ždrebad se mogu odvojiti od majke posle tri meseca

"Svako ko ih ima, reći će vam da je ljubav najvažnija. Niko se od ovoga nije obogatio", kaže Stevan.

Nadamo se novoj priči i fotografijama sa ove lepe farme već u maju, kada stigne podmladak. A do tada, ali i ubuduće, Stevanovi poniji rado čekaju sve one koji žele da dođu da ih vide, maze i igraju se sa njima. 


Tagovi

Farma ponija Begeč Stevan Laćarac Šetlandski poni Ždrebe Ishrana ponija Uzgoj ponija


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".