Pretraživanje tekstova
Tropska biljka kod nas se uglavnom uzgaja iz semena zbog svoje osetljivosti na mraz. Oprezno sa bobicama, jer se boja sa ruku teško pere.
Malabarski spanać je tropska vrsta povrća koja se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Nije pravi spanać, ali na njega liči i upotrebljava se na isti način. Razlikujemo zeleni Basella alba, koji se češće uzgaja kao jestiv, i crveni malabarski spanać Basella rubra, kojeg najčešće uzgajaju kao dekorativnu biljku. Obe su jestive i veoma osetljive na mraz.
Nije zahtevan, ali traži stalnu vlagu. Odlično uspeva na osunčanim mestima, a dobro podnosi delimičnu senku. Odgovara mu zemljište koje je dobro drenirano, bogato organskom materijom. Ne podnosi previsoku vlažnost zemlje. Traži dobru snabdevenost vodom u toku vrelih, letnjih meseci. Listovi se beru 70 do 80 dana posle sadnje.
Kako se kod nas uglavnom uzgaja iz semena, potrebno je na kraju vegetacije pristupiti berbi i čuvanju. Već posle 100 do 150 dana od sadnje formira seme. Njegove bobice će vam obojiti ruke intenzivnom ljubičastom bojom koja se teško pere.
Možemo ih ostaviti na biljci da provenu i smrežuraju se, ali ne treba predugo čekati jer će otpasti. One koje nisu potpuno suve, treba dodatno ostaviti u tankom sloju na suncu. Kako i osušena pulpa sadrži više vode nego seme, suhe bobice su podložnije pojavi plesni i trulenja.
Drugi način je da ih isperemo u cediljci kako bi odvojili semenke od pulpe. Nakon toga ih ostavimo da se ocede i prostremo u tankom sloju na površinu tacne ili krpe. Posle najmanje osam sati, uz odgovarajuću temperaturu, one će se osušiti.
Takve se semenke bolje čuvaju i na njima retko dolazi do pojave plesni, koja se s jedne bobice brzo proširi na ostale. Čuvaju se u hermetički zatvorenim teglama ili plastičnim vrećicama na suvom, prohladnom, tamnom mestu. Najbolje se čuva u frižideru. U ovakvim uslovima zadržavaju klijavost sledeće dve do tri godine.
Tagovi
Basella alba Basella rubra Malabarski spanać Seme malabarskog spanaća Skupljanje semena
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!