Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semenarstvo
  • 16.09.2022. 07:30

Sakupljanje i čuvanje semena malabarskog spanaća

Tropska biljka kod nas se uglavnom uzgaja iz semena zbog svoje osetljivosti na mraz. Oprezno sa bobicama, jer se boja sa ruku teško pere.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung
  • 65
  • 5
  • 0

Malabarski spanać je tropska vrsta povrća koja se u našim krajevima uzgaja kao jednogodišnja biljka. Nije pravi spanać, ali na njega liči i upotrebljava se na isti način. Razlikujemo zeleni Basella alba, koji se češće uzgaja kao jestiv, i crveni malabarski spanać Basella rubra, kojeg najčešće uzgajaju kao dekorativnu biljku. Obe su jestive i veoma osetljive na mraz.

Nije zahtevan, ali traži stalnu vlagu. Odlično uspeva na osunčanim mestima, a dobro podnosi delimičnu senku. Odgovara mu zemljište koje je dobro drenirano, bogato organskom materijom. Ne podnosi previsoku vlažnost zemlje. Traži dobru snabdevenost vodom u toku vrelih, letnjih meseci. Listovi se beru 70 do 80 dana posle sadnje.

Prikupljanje i čuvanje semena

Kako se kod nas uglavnom uzgaja iz semena, potrebno je na kraju vegetacije pristupiti berbi i čuvanju. Već posle 100 do 150 dana od sadnje formira seme. Njegove bobice će vam obojiti ruke intenzivnom ljubičastom bojom koja se teško pere.

Možemo ih ostaviti na biljci da provenu i smrežuraju se, ali ne treba predugo čekati jer će otpasti. One koje nisu potpuno suve, treba dodatno ostaviti u tankom sloju na suncu. Kako i osušena pulpa sadrži više vode nego seme, suhe bobice su podložnije pojavi plesni i trulenja.

Drugi način je da ih isperemo u cediljci kako bi odvojili semenke od pulpe. Nakon toga ih ostavimo da se ocede i prostremo u tankom sloju na površinu tacne ili krpe. Posle najmanje osam sati, uz odgovarajuću temperaturu, one će se osušiti.

Takve se semenke bolje čuvaju i na njima retko dolazi do pojave plesni, koja se s jedne bobice brzo proširi na ostale. Čuvaju se u hermetički zatvorenim teglama ili plastičnim vrećicama na suvom, prohladnom, tamnom mestu. Najbolje se čuva u frižideru. U ovakvim uslovima zadržavaju klijavost sledeće dve do tri godine.


Tagovi

Basella alba Basella rubra Malabarski spanać Seme malabarskog spanaća Skupljanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić