Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 25.12.2022. 13:30
  • Zaječarski okrug, Negotinska krajina

Seljačko meso i pečeni sir - stara jela vlaške kuhinje

Negotinska krajina čuva svoju tradiciju kroz stare recepte jela koja se i danas prave, ne samo po domaćinstvima, već i u specijalizovanim restoranima.

Seljačko meso i pečeni sir - stara jela vlaške kuhinje
Foto: Nada Gudurić
  • 1.222
  • 76
  • 0

Pored poznatog specijaliteta "vlaške mućkalice", Negotinska krajine skriva još mnoge recepte svojih poznatih jela, poput kačamaka, domaće pogače, vlaškog ražnja, ali i seljačkog mesa i pečenog sira, piše Npress.

Dinstanje, pa pečenje

Za pripremu seljačkog mesa potrebno je svinjsko meso koje do spremanja treba da odstoji u marinadi i u frižideru - najbolje meso pripremiti dan ranije. Crni luk isecite na krupnija rebarca i prodinstajte na ugrejanoj masti.

Koja jela čine vlaški ručak? Evo, kako se spremaju

Dodajte meso i malo vode, pa na laganoj vatri krčkajte sat vremena. Kad je meso gotovo, zapecite ga u rerni desetak minuta, da ispari višak vode.

Meso treba da je prethodno bilo u marinadi

Seljačko meso kod "Miročanca" - vlaškog nacionalnog restorana, poslužuju sa vrućom pogačom i sezonskom salatom.

Najlepši na masti u tiganju

Pečeni ili prženi sir, još jedan je od specijaliteta vlaškog kraja. Pravi kuvari domaćini ističu da je vrlo bitno da sir bude punomasan iz surutke. Može se peći na roštilju, ali je najlepši kada se isprži na masti u tiganju.

Vrlo je bitno da sir bude punomasan iz surutke

Isecite ga na šnite debljine jednog centimetra i na masti ga pržite dok ne porumeni sa obe strane. Prženi sir kod Miročanca je neizbežan deo menija koji serviraju baš kao nekada, na dasci.


Tagovi

Vlaška kuhinja Miročanac Pečeni sir Seljačko meso Recept Kako pripremiti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...