Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaška kuhinja
  • 14.11.2022. 16:30
  • Borski okrug, Rogljevo, Negotin

Vlaške palačinke i kačamak od namirnica koje se nađu u kući

Negotinska krajina jedno je od najboljih mesta za gastro uživanja za koje je zaslužna vlaška kuhinja.

Foto: npress.rs
  • 545
  • 92
  • 0

Spremanje hrane predstavlja poseban deo kulture i tradicije jednog naroda. Nacionalnu kuhinju čine izbor namirnica, njihovo uzgajanje, sama priprema jela, ali i način na koji se hrana servira. Sigurno je da su istorijska dešavanja uticala na ishranu naroda, pa tako svaki region ima svoje specifičnosti, različitosti i način spremanja, piše Npress.

Negotinska krajina jedno je od najboljih mesta za gastro uživanja za koje je zaslužna vlaška kuhinja. Tradicionalnu vlašku kuhinju karakterišu jela koja se lako spremaju sa namirnicama koje se nađu u kući. Jaja, vlaški sir, mast, brašno, povrće iz bašte dovoljni su da nastane prava riznica ukusa i mirisa.

Recept za vlaške palačinke

Tako i Gorica Jovanović iz Rogljeva kod Negotina, pravi palačinke od standardnih, ali i dodatnih sastojaka - takozvane vlaške. Potrebne namirnice su kvasac, brašno, so, jaja, sir, mast.

Fil stavljati na polovinu testa, pa preklopiti

U brašno dodati kvasac, svež ili suvi, malo soli i mlakom vodom zamesiti testo kao za hleb. Dok testo naraste, umutiti jaja i dodati sir. Od naraslog testa razviti jufke i svaku filovati smesom od jaja i sira. Fil stavljati na polovinu testa, pa preklopiti. Pržiti sa obe strane na zagrejanoj masti.

Vlaški kačamak

Recept za kačamak otkrila je Radmila Trujkić (na naslovnoj fotografiji), takođe iz Rogljeva. Potrebne namirnice su kukuruzno (projino) brašno, so, malo masti i voda.

Najbolje jesti uz suvo meso

U posudu sipati vodu koja mora da provri. Dodati soli i malo masti. Kad se rastopi mast, dodavati kukuruzno brašno i mešati da se ne stvore grudvice.


Tagovi

Vlaške palačinke Vlaški kačamak Radmila Trujkić Gorica Jovanović Kuhinja negotinske krajine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...