Kraljevo nije tržište za prodaju šitaka pečurke, uverio se Mario Đukić.
Nakon dve godine uzgajanja šitake, Mario Đukić iz Kraljeva, inače vojni penzioner, rešio je da prestane sa proizvodnjom, a glavni razlog je nemogućnost za plasman. Njegovo iskustvo pokazalo je da Kraljevčani nisu zainteresovani za ovu pečurku.
"Sa proizvodnjom sam počeo 2015 - 2016. godine. Krenuo sam sa niskom cenom od 600 dinara po kilogramu, za ovu vrstu gljive. Snabdevao sam lokalne lance prodavnica u Kraljevu i prodavao sam na kućnom pragu. Obično su bili isti kupci, koji su kupovali male količine za svoje porodice. Kupci su naviknuti na šampinjone i bukovaču, koje su lošijeg kvaliteta u odnosu na šitaka pečurke“, priča Mario i dodaje da nije bilo ozbiljnijeg plasmana.
Prema njegovim rečima, ova gljiva se može spremati na razne načine, a najinteresantniji su sušena i marinirana šitaka:"Šitaka ostaje sveža 10 dana. Ja sam je već sedmog dana povlačio iz prodavnice i onda prerađivao tj. sušio ili marinirao. Kupci nisu zainteresovani ni za sušenu, jer nemaju tu naviku da se zdravo hrane. Čak ni u restoranima nema zainteresovanih da se nađe na meniju".
I pored niske cene za ovu vrstu gljive, i pored velikog truda da se promoviše, kupci u ovom gradu nisu zainteresovani. Mariov utisak je da je za šitaku najbolje tržište u Beogradu, gde se može kupiti kako na pijaci, tako i u marketima, ali i u restoranima, i to po znatno višoj ceni.
Zbog svojih lekovitih svojstava, šitake su prihvaćene i u zvaničnoj medicini u Japanu, gde ih zovu eliksirom života. U sebi sadrže velike količine aktivnih materija: leninan (1,3 glukan - značajan je zbog antitumornog delovanja), eritadenin (derivat butanske kiseline, smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i druge bolesti. Koriste se u lečenju tumora, visokog krvnog pritiska i holesterola, pada imuniteta, prehlada, gripa i artiritisa. Sprečavaju anemiju, smanjuju procenat lipida i šećera u krvi, ubrzavaju oporavak posle operacije i smanjuju stres. Lekovita svojstva šitake su u literaturi poznata već vekovima. U Kini, Japanu i SAD šitake i njeni preparati u tretmanima protiv raka se veoma uspešno koriste.
Ove pečurke bogate su vitaminima A, B1, B2, B6 i C, sadrže polisaharide, proteine, masti i belančevine. Problemi sa povišenim holesterolom i trigliceridima uspešno se rešava svakodnevnim konzumiranjem šitake u malim količinama. Od šitake se mogu pripremati čajevi i eliksiri, koji pozitivno utiču na zdravlje.
Tagovi
Autorka