Dugogodišnji rad na njivi Ana Nikodijević je zamenila kuhinjom i odlučila da se ozbiljnije bavi pravljenjem zimnice, ali i drugih đakonija.
Sezona zimnice i dalje traje, pa se tako na trpezama širom Srbije u zimskim mesecima mogu naći razne đakonije, vitaminske salate, ajvar, kiseli kupus, krastavčići. Nepisano pravilo je da svaka seoska kuća ima bar po jedan špajz ili ostavu gde će domaćice skladištiti sve te zimske specijalitete koje spremaju. Jedna od njih je Ana Nikodijević, domaćica iz šumadijskog sela Ovsište koja se decenijama zajedno sa suprugom bavi uzgojem voćarskih, ratarskih i povrtarskih kultura.
Nekada su celokupan rod svih kultura prodavali na obližnjoj pijaci, ali poslednjih godina ova Šumadinka sve prerađuje u domaće napitke, džemove i kompletnu zimnicu. Na instagramu poznata pod nazivom Anina domaća zimnica, ona izrađuje domaće, ukusne i zdrave proizvode na tradicionalan način uz malu dozu inovacije.
"Sve je počelo tako spontano, od svega nekoliko teglica za nas, a onda sam ubrzo počela sa sobom da nosim, gde god da krenem po neku", počinje priču ova šumadijska domaćica.
Dugogodišnji rad na njivi kompletno je zamenila kuhinjom, pa je pre desetak godina odlučila da se ozbiljnije bavi pravljenjem pomenutih specijaliteta.
"Prvo javno predstavljanje moje domaće zimnice bilo je na manifestaciji Oplenačka berba 2015. godine kada je šareniš u teglama izazvao veliko interesovanje, pa su mnogi prilazili da fotografišu, ali i da kupe. Najinteresantnija je bila takozvana zimska salata koja je i danas zadržala epitet najukusnije tegle."
Zimska salata predstavlja spoj naslaganog kupusa paprike, karfiola, krastavca i šargarepe uz dodatak ukrasa od grožđa, jabuke i kruške, pa tako prošarana tegla deluje primamljivo i nesvakidašnje. Prema rečima ove iskusne domaćice, kada se ukiseli svo ovo povrće, dodatno obiluje vitaminima i enzimima, što povoljno utiče na probavu, potpomaže radu crevnog trakta, a naročito je važno jer podiže imuni sistem.
Ajvar, turšija, šarena salata... Zimnicu pripremaju i muškarci, evo i kako
Osim zimske, tu je i vitaminska salata izrađena od cvekle, šargarepe i kupusa i predstavlja idealan, niskokaloričan spoj povrća koje povoljno utiče na čišćenje organizma.
Za ljubitelje ljutih đakonija, ova domaćica ima u ponudi papriku punjenu sirom u maslinovom ulju, kao i ljutu turšiju, ajvar i ljutenicu.
"S obzirom na to da se nisam opredelila isključivo za izradu zimnice, još u rano proleće počinjem sa pripremama domaćih sokova, namaza i džemova bez konzervansa, aditiva i šećera. Najpre stiže maslačak od kog pravim sirup i sok, potom slede i napici od koprive, zove i nane", objašnjava ona i dodaje da tokom leta pravi i namaze i džemove od svih ostalih voćnih vrsta iz porodičnog zasada koji ne tretira hemijskim sredstvima.
Sprema i razne kompote od trešnje, marele, višnje, breskve, kruške i šljive, a kako napominje, odlično se slažu uz slatka i slana jela, kao voćna užina između obroka ili kao mala porcija hrane koja je ponekad potrebna za uživanje.
Da ljubav prema kuhinji nije slučajna dokazuje ova vredna domaćica čije se pite od domaćih kora, salčići, kiflice, štrudle i druge poslastice od testa nalaze na mnogim trpezama širom Šumadije i dalje.
"Brašno, so, voda, sir i jaja su osnovni sastojci od kojih se pravi jedan od najukusnijih obroka bez kojeg ne može da se zamisli nijedna srpska trpeza, pita od razvučenih kora, dama domaćeg stola koja dominira u svim prilikama. Ponosno se stavlja na sto ispred svakog stranca, zavodljivo šireći miris od kojeg i vreme stane", slikovito nam objašnjava.
Kako nam kaže za kraj, prati tursku kuhinju i turske domaćice, ali svakom jelu voli da doda po nešto svoje. Uživa u poslu kojim se bavi i i želja joj je da njen sin koji je kuvar po struci nastavi tamo gde ona jednog dana stane.
Više fotografija Anine zimnice pogledajte u galeriji ispod teksta.
Foto prilog
Tagovi
Autorka