Predrag Simić iz Futoga papriku proizvodi na površini od jednog jutra. Ovih dana je bere, prodaje, ali i pravi ajvar.
Pijačne tezge su ovih dana prepune sveže crvene paprike, paradajza, karfiola, kornišona, šargarepe i drugog povrća neophodnog za pripremu zimnice. Prema rečima prodavaca, prodaja nije loša, a kupci su kao i uvek stalne mušterije - starije domaćice. Mladi najčešće dobijaju zimnicu na poklon od porodice ili je kupuju.
Činjenica je da je suša ove godine umanjila prinos i kvalitet voća i povrća, ali iskusne domaćice drže se nepisanog pravila da se zimnica napraviti mora. Oni koji peku papriku, kuvaju paradajz, slažu turšiju, znaju da posao nije ni malo lak. Treba mnogo vremena, ali i novca, ako nemamo povrće u svojoj bašti. Ipak, mnogi će potvrditi da ajvar ili salata koju sami pripremaju nema cenu.
Slavica Jerković iz Bačke Palanke priznaje samo zimnicu po starim receptima, napravljenu u svojoj kuhinji.
"Svake godine pravim ajvar, ljutenicu, šarenu salatu, barenu papriku. Bez obzira na cenu i ponudu na pijaci, uvek se nađe nešto jeftinije, bolje je napraviti manje, a da je domaće", priča nam ona i dodaje da je duga zima.
"Ne znamo ni kakve nas cene očekuju u prodavnicama, pa je najbolje pune tegle poređati na policu".
Kaže da zimnicu nije teško pripremati, uz dobru organizaciju i naravno - pomoć ukućana.
Slavica ajvar priprema tako što ispeče paprike, ostavi ih da stoje do sutra, plavi patlidžan iseče po dužini i ispeče na plotni šporeta, nakon toga sve samelje. U šerpu doda ulje i prži masu uz dodatak soli, malo šečera i sirćeta.
Marija Adžić je rođena u selu Kumane, a sada živi u Velikoj Plani i praktikuje vojvođanske recepte. Svake godine priprema omiljenu šarenu salatu.
Evo i kako. Na rezance seče kupus i papriku, a na kolutove krastavce i šargarepu. Osnovna mera za preliv je litar sirćeta, tri litre vode, 150 g soli, 250 g šećera, vinobran i konzervans. Kako kaže, sve lepo izmeša da malo odstoji i puni u tegle, koje moraju biti sterilisane i imati nove poklopce.
"Turšiju svi vole, a je pravim ređajući povrće i na kraju obavezno kriške kupusa. Jedemo je tokom cele godine i nije skupa priprema", rekla nam je Marija.
Gledajući ponudu na pijačnim tezgama stiče se utisak da je najviše crvene paprika, što znači da je vreme da se pravi ajvar. Tako kaže i Predrag Simić iz Futoga koji papriku proizvodi na površini od jednog jutra. Ovih dana je bere, prodaje, ali i pravi ajvar.
"Cena na veće količine je 150 dinara po kilogramu. Paprika je dobra, s obzirom na vremenske uslove. Imam stalne kupce, kako za papriku, tako i za ajvar", kaže ovaj domaćin i dodaje da ajvar priprema samo od paprika, ulja i začina.
"Mesnata je, nije puna vode i brzo se uprži. Cena jedne tegle je 800 dinara, a svi znaju da je ogromna razlika između domaće i kupovne zimnice."
Mlade domaćice ređe se odlučuju da same pripremaju zimnicu, uz obrazloženje da nisu iskusne i nemaju vremena. I za njih ima varijanta koja bi im olakšala posao. Naime, Ljubomir Nađ iz Ruskog Krstura uslužno peče paprike, a za jedan dan ispeče i do 200 kg.
"Domaćice koje nemaju vremena, a žele da pripreme zimnicu, donose papriku ili im ja po dogovoru nabavim i pečem. Konstruisao sam mašinu za to, paprike se vrte u bubnju i plamen ih obuhvata sa svih strana", priča nam on.
Jednu turu od 20 kilograma ispeče za šest minuta.
"Deo kožice se skine, a kad ih izvadim iz bubnja i operem budu gotovo čiste. Ceo proces je gotov za 20 minuta. Ovako domaćice štede vreme, posao im je jednostavniji i lakši, bilo da paprike koriste za ajvar ili pakuju u zamrzivač."
Sa druge strane, može se čuti da je priprema zimnice golem posao, ne isplati se, jer je povrće skupo, plus utrošak struje. Zato, mnogi se odlučuju da kupe gotovu domaću ili iz supermarketa gde su često primamljivi popusti.
Za sve one koji nemaju vremena, iskustva i znanja velika je ponuda domaćih proizvoda na pijacama, ali i sve popularnijim društvenim mrežama. Tako jedan kilogram očišćene pečene paprike može da se kupi za 400 dinara, tegla ajvara od cepkane paprike je 900 dinara, a od mlevene 800 dinara.
Tegla lovačke salate je 500 dinara, mala tegla feferona 250 dinara, dok su pekmezi od 400 do 500 dinara.
Kod Vranjanke Snežane zimnice u izobolju - otkriva recept za ukiseljenu somborku
U supermarketima tegla ajvara od 350 g može da se kupi za oko 300 dinara, tegla šarene salate od 670 g je oko 200 dinara, kornišoni iste gramaže od 190 do 280 dinara.
Ponuda je velika i svako će se naspram svojih želja i mogućnosti opredeliti da li će zimnicu kupiti ili zavrnuti rukave i napraviti.
Naslovna fotografija: AK grafika/Zoran Jovičin
Foto prilog
Tagovi
Autorka