Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje rasada
  • 09.03.2024. 16:00

Šta je kalemljeni rasad i kako se izvodi postupak?

Izvodi se zbog bolje otpornosti biljke, boljeg korenovog sistema, prinosa, a zahvat je lako izvesti. Evo uputstva!

Foto: Jasmin Hodžić
  • 226
  • 18
  • 0

Uzgoj povrća i voća iz kalemljenog rasada postaje sve popularniji među povrtarima, jer pruža brojne prednosti u odnosu na direktno sejanje semena. Kalemljenje je tehnika koja omogućava spajanje dve biljke iste vrste, što rezultira biljkom koja kombinuje najbolje karakteristike obe.

Kalemljeni rasad predstavlja ključan element uspešnog uzgoja povrća i voća. Njegove prednosti u bržem sazrevanju, otpornosti na bolesti i štetočine, povećanoj produktivnosti i prilagodljivosti čine ga nezamenjivim alatom svakog ozbiljnog povrtara.

Ključni aspekti

Evo nekoliko ključnih aspekata koji čine kalemljeni rasad nezaobilaznim u svetu voćnjaka i povrtnjaka:

  1. Brže sazrevanje: Kalemljenje omogućava biljkama da brže razvijaju korenje, što znači da će rasad sazrevati znatno ranije nego biljke iz direktno posađenih semenki. To je posebno važno u područjima sa kratkim vegetacijskim razdobljem ili gde vremenski uslovi nisu optimalni za direktno sejanje semena.

  2. Otpornost na bolesti i štetočine: Kalem biljke često imaju veću otpornost na bolesti i štetočine zbog kombinacije genetskih karakteristika donatora i podloge. Ova otpornost može značajno smanjiti potrebu za upotrebom pesticida i drugih hemijskih sredstava za zaštitu biljaka.

  3. Povećana produktivnost: Kalemljenjem se može postići povećana produktivnost biljaka. Na primer, kalemljenje voćaka može rezultirati ranijim i obilnijim plodovima, dok kod povrća može doći do povećane količine prinosa po biljci.

  4. Prilagodljivost različitim uslovima: Kroz kalemljenje, biljke se mogu prilagoditi različitim uslovima rasta. Na primer, može se kalemiti podloga koja je otporna na sušu, dok je donator specifičan po svojoj otpornosti na određene bolesti. Ova prilagodljivost čini kalemljeni rasad izuzetno korisnim u različitim klimatskim uslovima.

  5. Očuvanje sortnih karakteristika: Kalemljenje omogućava očuvanje željenih sortnih karakteristika biljaka. Ovo je posebno važno kod voćaka i vinove loze, gde se želimo da zadržimo specifičan ukus, oblik ili boja ploda.

  6. Tehnike kalemljenja: Postoje različite tehnike kalemljenja, uključujući cepljenje, pupljenje i presađivanje. Svaka od ovih tehnika ima svoje prednosti i specifične primene, zavisno od vrste biljke i željenim karakteristikama.

Cena kalemljenog rasada je skoro duplo skuplja od "običnog"

Kalemljenje paradajza i drugih vrsta

Kalemljenje paradajza je tehnika koja se koristi kako bi se kombinovale željene karakteristike različitih sorti ovog povrća. Postupak može poboljšati otpornost na bolesti, prilagodljivost različitim uslovima rasta, ili povećati ukupni prinos. Evo koraka kako se vrši kalemljenje paradajza:

  • Izbor sorti: Prvi korak je odabir sorti koje želite da kombinuju, a može uključivati one sa boljim ukusom, otpornijim na bolesti ili drugim željenim karakteristikama; 
  • Priprema podloge: Odaberite snažne i zdrave biljke paradajza koje će poslužiti kao podloga za kalemljenje. One će osigurati stabilan korenov sistem i osnovnu strukturu;
  • Izvođenje reza: Izrežite reznice (izbojke) sa sorte koju želite kalemiti. Reznice trebaju biti zdrave, bez bolesti i odabrane sa mladih izbojaka. Dužina bi trebalo da bude oko 10-15 centimetara;
  • Rezanje podloge: Najčešće korištena tehnika rezanja je ukosni rez na stablu podloge, nakon čega se reznica umeće u taj rez;
  • Veženje i zaštita reza: Koristite traku ili elastični materijal kako biste čvrsto povezali podlogu i reznice. Ovo će osigurati dobar kontakt. Preporučuje se i nanošenje vrtnog voska ili voska za kalemljenje kako bi se sprečila infekcija i podstaklo brže zaceljivanje reza;
  • Održavanje vlažnosti: Nakon kalemljenja, održavajte odgovarajuću vlažnost zemljišta kako bi se podstaklo ukorenjivanje i integracija reznice i podloge;
  • Uklanjanje izbojaka s podloge: Kada kalemljeni izbojci postanu dovoljno snažni i samostalni, pažljivo uklonite sve izbojke koji rastu s podloge ispod mjesta kalemljenja;
  • Praćenje rasta: Pratite rast kalemljenog paradajza i obrezujte bilo kakve izbojke ili bočne izdanke koji nisu željeni. Ovo će osigurati da biljka usmerava energiju na plodonosne izbojke.

Pravilno sprovedeno kalemljenje paradajza može rezultirati jačim biljkama sa poboljšanim karakteristikama. Važno je sprovesti ovaj postupak sa pažnjom i stručnošću kako bi se postigao željeni uspeh u bašti. Takođe se još mogu kalemiti:

  1. Paprika: Ova tehnika se primenjuje i na papriku kako bi se stvorile biljke s poboljšanim karakteristikama ploda.

  2. Lubenica: Kalemljenje lubenice može povećati otpornost na bolesti ili poboljšati kvalitet ploda.

  3. Krastavci: Kalemljenje krastavaca može poboljšati otpornost na razne bolesti i štetočine, čime se povećava ukupni prinos.

  4. Patlidžan: Za patlidžane se takođe primenjuje kalemljenje kako bi se postigli bolji rezultati u smislu veličine ploda i otpornosti.

Cena kalemljenog rasada je skoro duplo skuplja od "običnog rasada", razlozi su naravno jasni, zbog načina i brzine pravljenja ovog rasada, ali su i rezultati bolji i briga je manja za postotak primanja i sve drugo sto prati proizvodnju rasada i samu proizvodnju to ploda!

Važno je napomenuti da, dok se mnoge vrste voća i povrća mogu kalemiti, postupak i uspeh kalemljenja mogu varirati zavisno od vrste biljke. Tehnike i vreme takođe se razlikuju. Stručnost i pažljivost u sprovođenju ovog postupka ključni su za postizanje željenih rezultata. Iskoristite prednosti kalemljenja kako biste poboljšali svoju baštu i uživali u zdravim plodovima vašeg truda.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Kalem Rasad Paprika Paradajz Tehnike kalemljenja Kalemljenje rasada


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.