Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje kobasica
  • 11.01.2024. 07:30

Šta se događa sa neosušenom kobasicom na minusu?

Ledeni talas i niske temperature su dovele do smrzavanja kobasica u sušarama. Kako ih spasiti?

Foto: Depositphotos/roman023
  • 3.447
  • 226
  • 0

Promenljivo vreme i naglo zahlađenje donelo je probleme za domaćine koji su okačili mesne prerađevine u sušare i započeli proces sušenja. Ima i onih koji su završili s dimljenjem, a kobasice izneli napolje na dodatno sušenje.

Ali, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može da rezultira propadanjem kobasica i drugih proizvoda.

Osetljivost na kvarenje

U procesu sušenja dolazi do izdvajanja vode što obezbeđuje trajnost. Problem očuvanja može da se javi kod kobasica koje nisu potpuno osušene ili su poludimljene, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je veoma podložno kvarenju.

Dimljenje piljevinom - od kog drveta koristiti i na šta paziti?

Svi negativni procesi koji se javljaju u svežem mesu mogu da se jave i u nedovoljno konzervisanom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen, a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog talasa i niskih temperatura, posle odmrzavanja u veoma kratkom periodu dolazi do razvoja procesa propadanja.

Spašavanje zamrzavanjem

Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se kanap, ako ste je vezali tokom vešanja u sušari, kao i pojedinačni komadi. U svaku vrećicu se stavlja onoliko komada koliko možete da pojedete u kratkom vremenskom periodu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakumiramo.

U slučaju da smo morali da presečemo kobasicu, mesto reza se premaže sa masti kako bi spreči direktan kontakt sa vazduhom. Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba da je -18ºC, a posle toga može da se spusti do -16ºC.

Šta posle odleđivanja?

Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje može da se obavi u frižideru hlađenjem, ali kraće vreme.

Ukus i konzistencija zaleđenih proizvoda se menjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo da ih odmah potrošimo. Odleđivanje treba da je postepeno u frižideru i traje oko pet sati.

Kada želimo da ih skuvamo, to je najbolje učiniti tako što ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagrevamo. Kada voda proključa kuva se još oko sedam minuta.


Tagovi

Kobasice Sušenje kobasica Zamrzavanje kobasica Niske temperature Zamrznuta kobasica Kvarenje kobasica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.