Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje šaragrepe
  • 18.10.2025. 07:30

Stari trik koji i danas važi: Kako očuvati šargarepu svežom cele zime?

Saznajte kako očuvati šargarepu svežom i sočnom tokom zime pomoću proverene metode čuvanja u pesku – jednostavno, prirodno i bez potrebe za zamrzivačem

Stari trik koji i danas važi: Kako očuvati šargarepu svežom cele zime?
Foto: Shutterstock/EQRoy
36
0
0

Kada temperature padnu, očuvati svežinu i sočnost šaragrepe tokom zime može biti pravi izazov. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih načina je skladištenje u pesku. Ova metoda koristi se već vekovima i i dalje je izuzetno efikasna, posebno za one koji nemaju veliki zamrzivač ili podrum s idealnim uslovima.

Prvi i najvažniji korak je izbor pravilno ubrane i neoštećene šargarepe. Najbolje je vaditi je kada je zemlja umereno vlažna, kako bi se koren lakše izvadio bez pucanja. Nakon vađenja, treba je lagano očistiti od zemlje, ali ne prati vodom jer prevelika vlaga može da podstakne truljenje. Takođe, ne skidati zemlju agresivnim sunđerima ili četkama kako se ne bi oštetila. Zelenilo se uklanja tako što se stabljika odseče oko jedan centimetar iznad korena.

Za skladištenje je idealan čist i prosejan rečni pesak. Ne sme biti previše vlažan, jer može uzrokovati razvoj plesni i truljenja, ali ni potpuno suv - malo vlage pomaže da se plodovi održe svežima.

Korenje se ne sme dodirivati

Šargarepa se može čuvati u drvenim ili plastičnim sanducima, kantama ili većim posudama koje omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha. Na dno se postavlja sloj peska debljine oko 3-4 centimetra, zatim red šargarepe tako da se korenje ne dodiruje međusobno, pa se sve ponovo prekriva peskom. Postupak se ponavlja sloj po sloj dok se posuda ne napuni. Završni sloj mora biti pesak, koji štiti povrće od vazduha i isušivanja.

Kako čuvati šargarepu tokom zime?

Tako spremljena drži se u hladnoj, tamnoj i provetrenoj prostoriji s temperaturom od 0 do 6 °C i umerenom vlagom. Podrumi, šupe ili garaže s prirodnom izolacijom često su idealna mesta. Važno je posude povremeno proveriti - ako se pojavi previše vlage, pesak treba osušiti ili zameniti, a ako se neki koren počne kvariti, odmah ga ukloniti.

Za dugotrajnije skladištenje preporučuje se upotreba kasnih sorti šargarepe, koje imaju čvršću strukturu i bolje podnose zimovanje. Oni iskusniji dodaju malo pepela ili kreča u pesak kako bi sprečili razvoj gljivica i bakterija. Takođe, mrkvu je moguće čuvati i u većim buradima na otvorenom, trapovima u zemlji i prekrivenim slamom ili lišćem, što je dobro rešenje ako imate veliko dvorište ili baštu. Šargarepa se u trapu pozicionira u vertikalni položaj, a trap se pokriva slojem slame debljine 20-30 cm. Otvaranje se obavlja potrebi. Ukoliko se radi o skladištenju veće količine, nužno je postaviti cev za ventilaciju.

Kako vi čuvate veće količine šargarepe tokom zime? Pišite nam u komentarima ispod teksta!


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Mrkva Čuvanje Trapovi Ventilacija Temperatura Pesak


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!