Tikvice volimo na sve načine. Ali, da li ste probali ukišeljene? Možete ih fermentisati ili pak ukiseliti za zimu.
Sezona je tikvica i često se dešava da više ne znamo na koji ih način pripremiti - pohovati, peći, puniti, praviti uštipke, variva, baciti na roštilj... Uvek ih možete i zamrznuti narendane ili narezane na kolutiće.
No, ako ste sve ovo već uradili ili pak nemate mesta u zamrzivaču, razmislite i o tome da ih ukiselite.
One se mogu fermentisati, a tada treba brzo da se potroše ili pak kiseliti za zimu.
Ovaj je način kišeljenja gotovo isti kao i kod krastavaca. Za oko 1 kg tikvica vam je potrebno 3 litre vode, 3 kašike soli i začini po želji. Uobičajeno je koristiti kopar, beli luk, lovor.
Tikvice operite, odrežite vrhove te narežite na kolutiće. Ne morate ih guliti, a ako su veće, narežite je na kockice. U veću teglu stavite začine te poslažite tikvice. Prelijte s vodom u kojoj ste otopili so, neka bude sva prekrivena, ali ostavite barem centimetar prostora na vrhu. Pritisnite je plastičnim pritiskivačem ili pak manjom teglicom u koju ste stavili vodu. Važno je da je tikvica pod vodom. Prekrijte poklopcem ili tanjirićem. Teglu stavite na kakvu tacnu ili tanjir jer je moguće da će se salamura preliti kako sadržaj bude fermentisao.
Ostavite je na mestu gde neće biti direktno na suncu. U slučaju da se povrće podigne, a tečnost izlije, vratite ga nazad i prelijte s novom slanom tečnošću.
Neka fermentiše 3 do 4 dana. Nakon dan, dva uočićete mehuriće, a salamura će postati mutna. Neka vas to ne zbuni, reč je o korisnoj bakteriji koja radi svoj posao. Već nakon tri dana ih možete jesti, a ako su vam dovoljno kisele, fermentacija je gotova. Ako pak nisu, ostavite ih još jedan dan.
Nakon toga ih čuvajte u frižideru te potrošite u narednih deset dana do dve nedelje.
Tikvice za zimu možete kiseliti narezane na kolutiće ili na štapiće. Ako imate dobar recept za kisele krastavce, slobodno se njime poslužite. A ako prvi put ovo radite, evo recepta:
Za 1 kg tikvica vam je potrebno:
1 l vode
1,5 dcl sirćeta (alkoholnog ili jabučnog)
75 g šećera
2,5 žlice soli
začini po želji (mirođija, gorušica, peršun, beli luk, biber)
Tikvice operite i nasecite. Teglice operite i stavite ih na sterilizaciju u rerne na 100°C. Za to vreme skuvajte vodu, sirće, šećer i so.
Postoje dva načina kako ćete izvesti kišeljenje.
Prvi je da u vrele teglice stavite začine i tikvice te prelijete vrelom sastavom, stavite pritiskivač i odmah zatvorite kako bi se stvorio vakuum. U tom slučaju vadite teglice jednu po jednu iz rerne, kako bi bile vrele kada ulivate vrelu vodu. Budite oprezni da se ne opečete.
Drugi način je da teglice sterilišite i u ohlađene stavite začine i tikvice. U mešavini vode i sirćeta otopite šećer i so te prelijte po tikvicama, pritisnite ih pritiskivačima i pasterizujte u posudi. U veliku, dublju posudu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno, na nju poslažite tegle tako da se ne dodiruju. Ulijte vode toliko da je 2/3 staklenke u vodi. Zagrejte sve do ključanja i kuvajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u loncu.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Imate li viška tikvica? Kako ih čuvate? Podelite recept s nama u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorka