Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 14.09.2023. 07:30

TOP 3 načina čuvanja začinskog bilja za zimu

Razni su načini konzervisanja bilja: zamrzavanje, sušenje, usoljavanje, u ulju ili sirćetu. Evo naših saveta.

Foto: Depositphotos/Sia-James
  • 4.373
  • 239
  • 0

Povrće i začinske biljke za supe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u sirće ili ulje.

Sveže za zamrzavanje

Brzo rešenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršun, celer, mirođiju (kopar), nanu, ruzmarin, bosiljak, komorač, korijander, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao sveže bilje, u vidu kaše ili u maslacu.

Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko jedan sat, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakujemo u vrećicu ili prozirnu foliju sa kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To ćemo nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.

Drugi način je da se zelena masa sa malo vode izblenda, a dobijena kaša se zamrzava u posudicama za led sledeća tri sata. Ledene kockice pakujemo u vrećice.

Sveže začine možemo usitniti i pomešati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u frižideru ili zamrzivaču zavisno od vremena upotrebe.

Kako osušiti začine?

Sušenje se obavlja u senci, bez direktne izloženosti sunčevoj svetlosti uz dobro provetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji obezbeđuju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u rerni.

Kako bi u rerni uspešno osušili sveže začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.

Berite samo zdrave delove biljke (Foto: Depositphotos/andrejad)

Ostavljanje u soli, ulju i sirćetu

I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja biće vam potrebno 100 gr usitnjene biljne mase i 30 gr soli. Naseckano začinsko bilje pomešajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mestu.

Za konzervisanje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i sačekajte da se prestanu dizati mehurići vazduha i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvek potopljeni.

Kod stavljanja u sirće sveže začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinsko sirće, jer njegova aroma nije prejaka. Nasečene začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo sirćetom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada biljke prestanu da se dižu okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakovanje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakvo sirće potrebno ga je čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 15 dana.


Tagovi

Začinske biljke Zimnica Zamrzavanje bilja Sušenje začina Začini u ulju Začini u sirćetu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.