Pretraživanje tekstova
Razni su načini konzervisanja bilja: zamrzavanje, sušenje, usoljavanje, u ulju ili sirćetu. Evo naših saveta.
Povrće i začinske biljke za supe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u sirće ili ulje.
Brzo rešenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršun, celer, mirođiju (kopar), nanu, ruzmarin, bosiljak, komorač, korijander, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao sveže bilje, u vidu kaše ili u maslacu.
Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko jedan sat, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakujemo u vrećicu ili prozirnu foliju sa kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To ćemo nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.
Drugi način je da se zelena masa sa malo vode izblenda, a dobijena kaša se zamrzava u posudicama za led sledeća tri sata. Ledene kockice pakujemo u vrećice.
Sveže začine možemo usitniti i pomešati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u frižideru ili zamrzivaču zavisno od vremena upotrebe.
Sušenje se obavlja u senci, bez direktne izloženosti sunčevoj svetlosti uz dobro provetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji obezbeđuju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u rerni.
Kako bi u rerni uspešno osušili sveže začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.
I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja biće vam potrebno 100 gr usitnjene biljne mase i 30 gr soli. Naseckano začinsko bilje pomešajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mestu.
Za konzervisanje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i sačekajte da se prestanu dizati mehurići vazduha i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvek potopljeni.
Kod stavljanja u sirće sveže začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinsko sirće, jer njegova aroma nije prejaka. Nasečene začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo sirćetom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada biljke prestanu da se dižu okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakovanje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakvo sirće potrebno ga je čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 15 dana.
Tagovi
Začinske biljke Zimnica Zamrzavanje bilja Sušenje začina Začini u ulju Začini u sirćetu
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 13 sati
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 13 sati
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 14 sati
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 3 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 6 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.