Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega travnjaka
  • 24.09.2022. 09:00

"Total" na ukrasnom travnjaku - kako se rešiti korova?

Kada su već jednom narasli, korove iz travnjaka, bilo da su uskolisni ili širokolisni, teško je ukloniti. Šta se preporučuje u takvim slučajevima?

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.959
  • 158
  • 0

Korovi u ukrasnom travnjaku ne samo što nagrđuju njegov izgled, oni, ako nisu pravilno tretirani, ostavljaju seme za iduću sezonu ili se šire korenjem. Kako ih nije jednostavno suzbiti, vrlo verovatno ćete morati da koristite više tehnika. 

Mnogima je najlakše primeniti herbicide, ali i tu je potrebno tačno znati šta radite kako bi njihova primena bila opravdana, ali i da ne biste slučajno napravili više štete nego koristi. U travnjacima često rastu kako uskolisni, tako i širokolisni korovi bilo da su jednogodišnji ili višegodišnji, a i sami travnjaci mogu biti zasejani travno-detelinskim mešavinama. 

Moguća je jedino direktna primena

U tom slučaju nikako ne smete na celoj površini travnjaka da koristite "total", odnosno herbicid poput glifosata, koji je neselektivan, sistemičan i potpuno suzbija jednogodišnje i višegodišnje travne i širokolisne korove, uključujući i one s dubokim korenom. Nema govora ni o korišćenju manje koncentracije. 

"U slučaju širokolisnih korova u travnjaku totalni herbicid se može koristiti jedino tako da se svaki takav korov tretira pojedinačno, odnosno da se vrši direktna primena za tretiranje pojedinačnih izrasta", pojašnjava nam Mirna Ceranić, savetnica iz Direkcije za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. 

"Ako koristite herbicid za širokolisne korove, on će uništiti samo njih dok će uskolisni ostati", napominje. 

Pa šta je onda činiti ako na vašem travnjaku, na primer, rastu širokolisni tušt, ambrozija, loboda, šćir, ali i uskolisni divlji sirak, veliki muhar i drugi? Travnjak možete tretirati herbicidom za širokolisni korov, a uskolisni uništiti pojedinačno, već spomenutom direktnom primenom. To znači da sredstvo treba aplicirati pri tlu, kako se ne bi raspršio po drugim biljkama. Takođe, takve korove možete da uklonite i mehanički - čupanjem

Čupanje može da se primeni na manjim površinama

Travnjak u jesen 

U suzbijanju korova jako je važna i redovna kosidba, dakle mehaničko uništenje sa što više prohoda jer ih to iscrpljuje. 

Ujedno je važno i đubrenje, a u jesen se preporučuje dodavati đubriva s izraženim sadržajem fosfora i kalijuma kao npr. NPK 7-20-30 ili NPK 8-16-24. Đubrivo bogato azotom ne koristite u jesen jer preterani rast zelene mase tako kasno može podstaći razvoj bolesti.

Kako brinuti o travnjaku tokom zimskog perioda?

Takođe, u ovo doba godine potrebno je i redovno uklanjanje opalog lišća i plodova s travnjaka. 


Tagovi

Mirna Ceranić Korovi u travnjaku Totalni herbicid Kako suzbiti Ukrasni travnjak Direktna primena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.