Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskrs
  • 14.04.2023. 09:00

Vaskršnja jaja: U boju, lukovinu ili sa voskom?

Način šaranja i bojenja menjao se kroz istoriju, ali se do danas i dalje održao način ukrašavanja voskom. U novije vreme postala je popularna kupovina već našaranih, ali i ofarbanih.

Foto: Maja Celing Celić
  • 152
  • 18
  • 0

Simbol velikog hrišćanskog praznika Vaskrs su šarena jaja. Ove godine najviše će penzionerka Miladinka Petrović ofarbati u ljusci od luka, jer smatra da je to "nekako najlepša boja".

"Prvo jaje će biti crveno i kupila sam dve kesece te boje, ali ću ih obe staviti da bude jača boja, al neću farbati više od desetak komada. Imam i po kesicu farbe plave, zelene i žute. Najviše se radujem što ću i ove godine farbati sa svojom praunukom. Ona ima pet godina i kao i svako dete, raduje se, voli da gleda šta se radi. Uzme ona svoje bojice i flomastere i šara i to je posle njeno jaje", prepričava Petrovićeva. 

Prvo se farba u crvenu boju

Većina domaćica vaskršnja jaja farba na Veliki petak, ali nije "greška" ni ako se to radi na na Veliki četvrtak ili u subotu. 

"Ljuske od luka skupljam po nekoliko nedelja, ostavljam u kesu i kad dođe vreme da za farbanje jaja, potopim ih u vodu u jednoj šerpi i stavim da to polako vri. Kad su skuvana, prebacujem ih u lukovinu i tu stoje dok ne dobijem boju koja mi se sviđa. Probala sam da farbam sa sokom od cvekle, pa da dobijem crvenu boju, al' mi nešto nije uspelo", kaže ova domaćica i dodaje da je probala i sa koprivom, ali se lukovina pokazala kao najbolja.

Kako da na prirodan način (ne)ofarbate uskršnja jaja?

"Čak i ako prođe kroz ljusku nije strašno, jestivo je, al ne volim baš kad mi prođe ova veštačka boja, ko zna kakva je to hemija."

Prvo mora biti crveno (foto: S.Dovečer)

U narodu se veruje da prvo jaje koje se skuva i ofarba u crvenu boju štiti ukućane od nesreće i bolesti i ono se čuva cele godine, do narednog Vaskrsa. Ono od prethodne godine se ne baca u kantu, već se zakopava u voćnjaku ili dvorištu. 

Običaj je da se na Vaskrs deci darivaju jaja, pa onda nije ni čudno da domaćice farbaju i po 50, 60 i više komada. Ukrašavanju ofarbanih se posvećuje dosta pažnje.

"Kupe mi ćerke sličice, pa to zalepe, al ja volim da naberem detelinu ili neke druge cvetiće, pa stavim na jaje i u najlon čarapu, dobro stegnem i onda stavim da stoji u farbi. Tako su žene pre to radile. Neke su koristile vosak, pa sa pisaljkom crtale po jajetu i onda ga farbale, al ja to ne umem, a i nemam toliko vremena Kad ga izvadim iz boje, premažem ih sa malo masti, a višak obrišem krpom, tako da se ona sijaju", kaže naša sagovornica.

Neka sa sličicom, neka sa detelinom (foto: J. Kuzmić)

Već više od decenije na valjevskoj pijaci mogu se kupiti vaskršnja jaja koja su našarana voskom. Šta će biti motiv šare, zavisi isključivo od inspiracije i veštih ruku domaćice. Najvažnije je strpljenje, a uz to neophodni su pčelinji vosak, pisaljka i sveća. Treba da su sobne temperature, a tehnika šaranja je jednostavna - vosak se zagreje nad plamenom sveće i brzim i kratkim potezima nanosi na ljusku. Potom s tako našarana farbaju, a kada se skine vosak, ostaju svetle šare. 

Ofarbana jaja se na Vaskrs iznose na trpezu, a razne korpice i dekoracije su postale neizbežne i najviše im se raduju deca

Cene viša u odnocu na prošlu godinu

Cena jaja u odnosu na prošlu godinu je znatno viša i kreće se od 20 do 35 dinara po komadu. Kokošija koja su već ukrašena voskom nude se po ceni od 50 dinara, guščija su 140, a pačija 110. Pravu atrakcija su ona sa belom ljuskom, a cena ima je od 30 do 40 dinara. Prodavci ove godine prepeličija prodaju za 15 dinara. 

Voskirane šare (foto: S. Dovečer)

Vaskrs se smatra praznikom nad praznicima, i to je dana pobede vere i života nad smrću i dan kada je svojim vaskrsenjem Hristos ljudima otvorio put u večni život. U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događalima u dane Stradanja. Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta. Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, a poseban značaj ima plaštanica. 

Plaštanica je platno na kome je prikazano polaganje Hristovo u grob, a koju vernici celivaju sve do Vaskrsa. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja hristovu sahranu. Potom se polaže ispred oltara na posebno ukrašen sto koji simbolizuje grob Hristov.

U valjevskom kraju, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je ona položena. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. Ipak, sveštenici napominju da provlačenje predstavlja simboličan silazak u ad i vaskrsenje.

Umesto uobičajenog pozdrava, ljudi se na Vaskrs i cele Svetle nedelje pozdravljaju rečima: "Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!" 


Tagovi

Farbanje jaja Šaranje jaja Vaskrs Veliki Petak Vosak Lukovina Miladinka Petrović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.