Pretraživanje tekstova
Potrebno je umeća, malo više vremena i strpljenja.
Nekada se bez ove poslastice nisu mogli zamisliti zimski dani. Danas je postala skupocena retkost, koja se izlaže na sajmovima i bazarima. Kitnikez ili sir od dunja tradicionalna je poslastica na ovim prostorima, piše zrenjaninski.
Kitnikez nije lako pripremiti. Potrebne su dunje i šećer, malo limuna, drvena varjača, veća šerpa i nekoliko sati. Dunje se iseku i izvade joj se tvrdi delovi i koštice, ali se ne ljušte. Dunje staviti u veću šerpu, sipati vode da ogreznu i kuvati sve dok ne budu dobro skuvane.
Kuvane dunje izmiksati i dodati im šećer. Na kilogram svežih dunja ide 700 grama šećera. Neko dodaje i 900 gr šećera. Masu sipati u veću šerpu, da bude što tanji sloj, kako bi se lakše mešalo. Dodati i sok od jednog limuna, za svežinu.
Masa se kuva kao pekmez, a meša drvenom varjačom. Gotovo je kada u šerpi, iza varjače, ostaje trag. Neko pred kraj kuvanja u žele dodaje iseckane orahe.
Kako smo ranije pisali, ovu poslasticu stavljamo u kalup koji smo neposredno pre toga pokvasili hladnom vodom. Ostavite da se ohladi i stegne. Može se istresti i u pleh te naknado rezati na kockice i druge oblike. Ako je dovoljno čvrst, kitnkez možete dodatno uvaljati u šećer.
Izvori
Tagovi
Kitnikez Sir od dunja Slatkiš Poslastica Dunje Recept Kako napraviti
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!