Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska poslastica
  • 25.12.2023. 11:00

Vreme je za kitnikez, a priprema nije laka

Potrebno je umeća, malo više vremena i strpljenja.

Vreme je za kitnikez, a priprema nije laka
Foto: Depositphoto/membio
  • 149
  • 63
  • 0

Nekada se bez ove poslastice nisu mogli zamisliti zimski dani. Danas je postala skupocena retkost, koja se izlaže na sajmovima i bazarima. Kitnikez ili sir od dunja tradicionalna je poslastica na ovim prostorima, piše zrenjaninski.

Kitnikez nije lako pripremiti. Potrebne su dunje i šećer, malo limuna, drvena varjača, veća šerpa i nekoliko sati. Dunje se iseku i izvade joj se tvrdi delovi i koštice, ali se ne ljušte. Dunje staviti u veću šerpu, sipati vode da ogreznu i kuvati sve dok ne budu dobro skuvane.

Kuvane dunje izmiksati i dodati im šećer. Na kilogram svežih dunja ide 700 grama šećera. Neko dodaje i 900 gr šećera. Masu sipati u veću šerpu, da bude što tanji sloj, kako bi se lakše mešalo. Dodati i sok od jednog limuna, za svežinu.

Masa se kuva kao pekmez, a meša drvenom varjačom. Gotovo je kada u šerpi, iza varjače, ostaje trag. Neko pred kraj kuvanja u žele dodaje iseckane orahe.

TOP 3 načina kako iskoristiti dunju

Kako smo ranije pisali, ovu poslasticu stavljamo u kalup koji smo neposredno pre toga pokvasili hladnom vodom. Ostavite da se ohladi i stegne. Može se istresti i u pleh te naknado rezati na kockice i druge oblike. Ako je dovoljno čvrst, kitnkez možete dodatno uvaljati u šećer


Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Kitnikez Sir od dunja Slatkiš Poslastica Dunje Recept Kako napraviti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...