Lekoviti plodovi dunje su idealni za pripremu lekovitog čaja i slatke zimnice koju možete jesti uz slana jela.
Mirisni plodovi dunje (Cydonia oblonga) su od davnina korišćeni u narodnoj medicini. Ova skromna voćna vrsta pripada porodici ruža (Rosaceae), a vodi poreklo iz Evroazije. U 100 gr ploda nalazi se 26 kalorija od kojih je 92 odsto ugljenohidrata, dok ostatak čine proteini i masti. Bogata je vitaminima, posebno vitaminom A, B6, C, brojnim mineralima, kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i drugi.
Mnoga su njena lekovita svojstva, kako u plodu, tako i listovima i semenkama. Zbog prisustva antioksidanasa pripisuju joj se zaštitna svojstva protiv tumora. Upotrebljava se kod stomačnih problema, posebno je korisna kod dijareje, problema sa crevima i za mršavljenje. Čaj od njenih osušenih listova zaustavlja proliv. Pomaže kod problema sa alergijama.
Obloge pomažu kod otvorenih rana, ispucale kože, atopijskog dermatitisa. Deluje protivupalno i poboljšava imunološki sistem. Ipak, potreban je oprez ako konzumirate neke lekove, jer može ometati njihovu apsorpciju. Zbog toga se konsultujte sa lekarom.
Cenjena je u gastronomiji gde se koristi za pripremu slatkih i slanih jela, zimnice. Od zrelih plodova dunje pripremaju se čajevi, kompoti, želei, slatko, marmelade, pekmezi, sokovi, likeri, rakija. Mi vam donosimo tri zanimljiva recepta.
Lekoviti čaj se priprema kada se plod opere i očisti od semenki. Meso ploda se nareže na listiće, prelije sa jednom litrom vode i kuva na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta.
Ovaj čaj je izuzetno delotvoran kod problema sa disajnim putevima, umiruje kašalj, ublažava simptome bronhitisa i olakšava promuklost.
Žele se priprema brzo i jednostavno. Koristi se za pripremu slatkiša ili se jede u kombinaciji sa raznim vrstama sira.
Biće vam potrebno jedan kilogram plodova dunje, odgovarajuća količina šećera, jedan limun i 1.500 g vode. Plodove operite, odstranite semenke i izrežite na komade bez guljenja. Dodajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati zajedno sa vodom i sokom od limuna. Kuvajte dok kockice ne omekšaju, a zatim procedite. Skuvane kockice iskoristite za pripremu marmelade ili slatkiša. Dobijenu tečnost izmerite i u nju dodajte istu količinu vode. Obično se dobije 950 gr tečnosti i dodaje se 950 g šećera. Pomešamo ih i kuvamo na laganoj vatri uz mešanje sledećih četrdesetak minuta.
Žele je gotov kada promeni boju u crvenu ili proverite kapanjem na tanjirić. Kada kap polako klizi to je siguran znak da je žele gotov. Tečni proizvod sipajte u sterilisane tegle, ostavite da se ohladi i stisne. Kad se ohladi do sobne temperature, dobro zatvorite tegle.
Za pripremu ove poslastice biće vam potrebne dunje, šećer i limun.
Plodove obrisati, oprati, a zatim iseći na komadiće, preliti sa malo vode i kuvati na umerenoj temperaturi. Kada je dunja skuvana, potrebno ju je pasirati te izvagati. Na jedan kg pasirane mase uzmite 900 gr šećera. Pasiranu dunju prvo prokuvajte samu, a zatim postepeno dodajte šećer i sok od limuna. Po želji dodajte cimet. Povremeno mešajte.
Kada počne padati sa kutlače u komadima to je znak da je kitnkez ukuvan. Tada ga stavljamo u kalup koji smo neposredno pre toga pokvasili hladnom vodom. Ostavite da se ohladi i stegne. Može se istresti i u pleh te naknado rezati na kockice i druge oblike.
Ako je dovoljno čvrst, kitnkez možete dodatno uvaljati u šećer.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka