Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 30.08.2024. 10:30
  • Zaječarski okrug, Selo Jakovac, Knjaževac

Vreme je za pripremu zimnice - šta će se naći na trpezi jedne domaćice?

Da bi tokom zime bilo dovoljno ajvara, kiselog kupusa, zimskih salata i džemova, potrebno je dosta vremena, ali i provereni recepti. Otkrivamo vam nekoliko.

Foto: Jovana Cvetković
  • 167
  • 70
  • 1

Na samom kraju leta domaćice širom naše zemlje počinju sa pripremom zimnice. Da bi na trpezi  tokom zimskih meseci bilo dovoljno ajvara, kiselog kupusa i krastavčića, zimskih salata kao i slatkih poslastica, džemova i slatka od raznih vrsta voća, treba izdvojiti dosta vremena, ali i pronaći proverene recepte.

Sedamdesetpetogodišnju Radmilu Ilić iz knjaževačkog sela Jakovac oduvek je privlačilo kulinarstvo. Iz sela Vrelo u kome je rođena došla je mlada, ali kako kaže, od komšinica je naučila kako da spremi dobro i ukusno jelo.

"Iako pripadam starijoj grupi domaćica i trudim se da sačuvam tradiciju starinskih recepata, u mojoj kuhinji ćete uvek videti najnovije časopise o raznim jelima, a pogotovo o zimnici. Volim da isprobam nove recepte, da eksperimentišem sa namirnicama i uživam u ukusima", kaže Ilićeva, dodajući da najviše od svega uživa u pripremi slatka i džemova od raznih voća.

Vitaminske salate svi rado jedu

"Čak sam pre nekoliko godina pravila i slatko od lubenica."

Ajvar, carska salata i peckana paprika

Prema rečima ove domaćice, na zimskoj trpezi se obavezno moraju naći ajvar sa plavim patlidžanom, turšija, ruska i carska salata. Neizbežni su i kiseli kupus i krastavčići, mleveni paradajz u flašama, paprika sa senfom i ljutenica sa šargarepom.

"Ajvar je nekako standardni deo zimnice, ali su i vitaminske salate u našoj kući neizostavane. Čuvenu carsku salatu pravim od crvene paprike, karfiola i šargarepe sa dodatkom vode, soli, alkoholnog sirćeta i ulja", otkriva nam ova vredna domaćica.

Rusku salatu pravi od pet vrsta povrća: sitno iseckanih kiselih krastavčića, rendanog kupusa, šargarepe, paprike i zelenog paradajza.

Delić onoga što je već spremila za zimu

"Ove vitaminske salate nisu samo ukusne i zdrave, već su i na izgled primamljive zbog svog tog šarenila u tegli."

Ajvar: Šta je bolje - pečena ili barena paprika?

Ipak, njeni ukućani najviše od svega vole peckanu papriku sa senfom kojoj čak i oni koji nisu ljubitelji senfa ne bi odoleli. Otkriva nam i svoj recept.

"U svaku teglu se stavi kašika soli, tri kašike šećera, četiri kašike ulja, pola šoljice alkoholnog sirćeta, kašičica senfa, dva čena belog luka i prstohvat celera. Paprike se stave u rernu kako bi se dobro zagrejale, a potom se tako vruće ređaju u vruće tegle u kojima je sirće i ostalo. Kada tečnost izađe, tegle se dobro zatvore i okrenu naopačke."

A gde su džemovi?

Kako dalje ističe, slatka i džemove pravi od smokve, jagode, breskve, kajsije, drenjine, šljive, kupine, trešanja, grožđa, dunja i drugih voćki.

"Što se tiče recepta za džem od šljiva, tu nikada ne menjam ništa, već se držim starog, tradicionalnog. Šljiva se ne ljušti već se u šerpi ređaju polovine okrenute mesnatim delom ka dnu. Stavlja se red šljiva, a onda i šećer i tako više puta", objašnjava nam kako teče proces.

Ilićeva: Volim da ispunjvam želje ukućana

"Kada se materijal potroši, nakon 24 sata se počinjem sa kuvanjem. Džem se ne meša gotovo uopšte, već se šerpa protrese. Gotova smesa se sipa u vruće tegle koje se kasnije odlože u podrum."

Tu su i sokovi

Ova neumorna domaćica priprema i zdrave, domaće sokove od zove, višnje, kupine i drenjine. Kako kaže, voli i da ispunjava želje svojih najmilijih i spremi ono što oni najviše vole.

Počasno mesto za pekmez od šljive

"Nekad mi se čini da ne izlazim iz kuhije, ali sve dok u tome uživam ne bih ništa promenila. Uživam u kulinarskim emisijama i specijalitetima, a ukućani ne moraju da brinu, jer ih kod kuće uvek čeka nešto toplo i ukusno", završava ova domaćica.

Imate li vi neki proveren recept za zimnicu i đakonije? Pišite nam u komentarima ispod teksta.

Naslovna fotografija: AK grafika/Jovana Cvetković


Foto prilog


Tagovi

Priprema zimnice Ajvar Priprema carske salate Priprema džemova Radmila Ilić Sok od zove Peckana paprika sa senfom


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.