Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 25.08.2022. 07:30

Crveno upozorenje za 17 odsto teritorije Evrope - tu je i Vojvodina

Normalni nivoi kiše će verovatno stići u delove Evrope između avgusta i oktobra, ali možda neće biti dovoljne da se zemljište u potpunosti oporavi od deficita akumuliranog u više od pola godine, stoji u izveštaju GDO.

Foto: Depositphotos/ vipavlenkoff
  • 449
  • 111
  • 0

Informacije o suši na gotovo globalnom nivou naša su svakodnevica već nekoliko meseci. Uzrokovala je velike posledice, posebno na letnjim kulturama, i to najviše kukuruzu. 

Situacija se pogoršava dok s druge strane kiša koja pada ovih dana u pojedinim regionima Evrope ipak oporavlja oštećene useve. Prateće grmljavinske oluje uzrokuju štetu, stoji u najnovijoj mesečnoj analizi Globalne opservatorije za sušu (GDO) za EU. Istraživači naglašavaju da postoji rizik od kontinuiranog isušivanja tla uzrokovanog uzastopnim toplotnim talasima od maja i stalnim nedostatkom padavina. 

Vodostaji niski, izvori presušuju 

I dalje upozoravaju da je gotovo polovina teritorija EU-a u opasnosti od ove vremenske nepogode, što su naveli u prošlom izveštaju. 

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Vodostaji reka su sve niži, a izvori presušuju što znatno utiče na proizvodnju energije u elektranama, pa posledično na smanjenje useva. 

"Ozbiljna suša koja je od početka godine zahvatila mnoge regione Evrope dodatno se proširila i pogoršala od početka avgusta", navodi se u izveštaju koje je objavio Zajednički istraživački centar Evropske komisije.

Za period od februara do jula

Predviđa se sve veća opasnost za velike delove Italije, Španije, Portugala, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Irske, Luksemburga, Rumunije i Mađarske, kao i za zemlje koje nisu članice EU-a Britaniju, Srbiju, Ukrajinu i Moldaviju.

Crveno upozorenje 

Sve u svemu, izračunali su da je 17 odsto teritorija Evrope u kategoriji crvenog upozorenja. U julu su predviđali 11 odsto.  

"Nedavne padavine mogle su ublažiti sušu u nekim regionima. Međutim, u nekim su područjima grmljavinske oluje koje su ih pratile uzrokovale štetu, gubitke, i umaljile učinak kog su padavine mogle imati", navodi se. 

Prognoziraju i kako sredozemni deo sve do novembra može očekivati ​​toplije vreme i više suše od uobičajenih. 

U Srbiji sušnije 

Normalni nivoi kiše će verovatno stići u delove Evrope između avgusta i oktobra, ali kako stoji u izveštaju, možda neće biti dovoljne da se tlo u potpunosti oporavi od deficita akumuliranog u više od pola godine.

Anomalije vlage u tlu 

Neke oblasti imaju izraženije negativne anomalije, naglašavajući rasprostanjen stres na vegetaciju, a to su italijanske nizije, Mađarska, severni deo Srbije, odnosno Vojvodina, i zapadna i istočna Rumunija. Na drugim mestima uglavnom ostaju stabilni uslovi. Delovi Španije, Portugala i Hrvatske možda će i dalje biti sušniji od normalnih vremenskih uslova, dok će na Alpima verovatno popustiti.

Zaključuju da su atmosferski uslovi povezani s toplotnim talasima koji su u Evropi trajali tokom maja, juna i jula bili na najvišem nivou od 1950. godine.

Na ovoj interaktivnoj karti možete pratiti razvoj situacije na globalnom nivou. 


Tagovi

Suša Crveno upozorenje Interaktivna karta GDO Evropa Globalne opservatorije za sušu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u