• Prognoza vremena
  • 11.07.2017. 14:30

Od četvrtka svežije, pa opet vrućine

Za Srbiju je od četvrtka prognoziran izraženiji pad temperatura, praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se od početka naredne sedmice ponovo očekuje sunčano vreme i porast temperatura.

Foto: E
  • 2.275
  • 133
  • 0

U Srbiji je za utorak 11. jul prognozirano veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 35°C do 40°C. Vreme će biti sunčano uz povremenu oblačnost na severu Srbije i u planinskim predelima. Od srede 12. jula očekuje se promenljivo oblačno vreme, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature vazduha, a izraženiji pad temperature se očekuje od četvrtka. Temperatura vazduha u ovom periodu biće u intervalu od 24°C do 28 °C.

Početkom sledeće nedelje novi tropski talas

Od ponedeljka 17. jula očekuje se porast temperatura vazduha i suvo vreme. Prema prognoziranim vrednostima u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplo vreme prija štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih 7 dana pogodovalo je insektima - štetočinama. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. U pojedinim zasadima jabuka registrovano je i prisustvo grinja. Utvrđeno je i intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije obične kruškine buve.

Bolesti napale šećernu repu i vinovu lozu

U pogledu biljnih bolesti vizuelnim pregledom useva šećerne repe registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe. Na pojedinim parcelama dostignut je i epidemijski prag (25% pregledanih listova sa 3-5 pega). U vinogradima se registruju prvi simptomi pepelnice. U narednom periodu, neophodno je nastaviti zaštitu loze od prouzrokovača pepelnice i plamenjače. Pored toga u fazi dodirivanja bobica vinova loza je osetljiva i na infekcije prouzrokovača sive truleži.

Foto: E22ALOVESMUSIC / Flickr


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prognoza Vreme Sunce Kiša Pljusak Jabuka Kruška Bolesti Štetočine Suša Temperatura Vinogradi Pepelnica Plamenjača Siva trulež


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.