Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza vremena
  • 11.07.2017. 14:30

Od četvrtka svežije, pa opet vrućine

Za Srbiju je od četvrtka prognoziran izraženiji pad temperatura, praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se od početka naredne sedmice ponovo očekuje sunčano vreme i porast temperatura.

Foto: E
  • 2.305
  • 133
  • 0

U Srbiji je za utorak 11. jul prognozirano veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 35°C do 40°C. Vreme će biti sunčano uz povremenu oblačnost na severu Srbije i u planinskim predelima. Od srede 12. jula očekuje se promenljivo oblačno vreme, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature vazduha, a izraženiji pad temperature se očekuje od četvrtka. Temperatura vazduha u ovom periodu biće u intervalu od 24°C do 28 °C.

Početkom sledeće nedelje novi tropski talas

Od ponedeljka 17. jula očekuje se porast temperatura vazduha i suvo vreme. Prema prognoziranim vrednostima u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplo vreme prija štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih 7 dana pogodovalo je insektima - štetočinama. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. U pojedinim zasadima jabuka registrovano je i prisustvo grinja. Utvrđeno je i intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije obične kruškine buve.

Bolesti napale šećernu repu i vinovu lozu

U pogledu biljnih bolesti vizuelnim pregledom useva šećerne repe registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe. Na pojedinim parcelama dostignut je i epidemijski prag (25% pregledanih listova sa 3-5 pega). U vinogradima se registruju prvi simptomi pepelnice. U narednom periodu, neophodno je nastaviti zaštitu loze od prouzrokovača pepelnice i plamenjače. Pored toga u fazi dodirivanja bobica vinova loza je osetljiva i na infekcije prouzrokovača sive truleži.

Foto: E22ALOVESMUSIC / Flickr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prognoza Vreme Sunce Kiša Pljusak Jabuka Kruška Bolesti Štetočine Suša Temperatura Vinogradi Pepelnica Plamenjača Siva trulež


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.