AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Od četvrtka svežije, pa opet vrućine

Od četvrtka svežije, pa opet vrućine

Prognoza vremena

Od četvrtka svežije, pa opet vrućine

Datum: 11.07.2017. 14:30

Kategorija:

Agro prognoza

Za Srbiju je od četvrtka prognoziran izraženiji pad temperatura, praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom, dok se od početka naredne sedmice ponovo očekuje sunčano vreme i porast temperatura.

U Srbiji je za utorak 11. jul prognozirano veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 35°C do 40°C. Vreme će biti sunčano uz povremenu oblačnost na severu Srbije i u planinskim predelima. Od srede 12. jula očekuje se promenljivo oblačno vreme, sa češćom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom uz postepeni pad temperature vazduha, a izraženiji pad temperature se očekuje od četvrtka. Temperatura vazduha u ovom periodu biće u intervalu od 24°C do 28 °C.

Početkom sledeće nedelje novi tropski talas

Od ponedeljka 17. jula očekuje se porast temperatura vazduha i suvo vreme. Prema prognoziranim vrednostima u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplo vreme prija štetočinama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih 7 dana pogodovalo je insektima - štetočinama. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. U pojedinim zasadima jabuka registrovano je i prisustvo grinja. Utvrđeno je i intenzivno piljenje larvi treće letnje generacije obične kruškine buve.

Bolesti napale šećernu repu i vinovu lozu

U pogledu biljnih bolesti vizuelnim pregledom useva šećerne repe registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lista šećerne repe. Na pojedinim parcelama dostignut je i epidemijski prag (25% pregledanih listova sa 3-5 pega). U vinogradima se registruju prvi simptomi pepelnice. U narednom periodu, neophodno je nastaviti zaštitu loze od prouzrokovača pepelnice i plamenjače. Pored toga u fazi dodirivanja bobica vinova loza je osetljiva i na infekcije prouzrokovača sive truleži.

Foto: E22ALOVESMUSIC / Flickr

Broj pregleda članka: 2273; Uspešnost članka: 132.65

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Jabuka, Štetočine, Kruška, Suša, Bolesti, Sunce, Pepelnica, Kiša, Plamenjača, Vinogradi, Siva trulež, Temperatura, Prognoza, Pljusak, Vreme

Ključne reči članka: od, cetvrtka, svezije, pa, opet, vrucine, vreme, vazduha, periodu, očekuje, toplo


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.