Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.05.2024. 12:00

Porast temperature narednih dana, ali uz vetrove olujne jačine

Kod voćarskih kultura smena kiše i sunca izuzetno pogoduje razvoju prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 161
  • 27
  • 0

U narednih 10 dana u Srbiji se očekuje uobičajeno majsko vreme: promenljivo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Biće umereno toplo, sa temperaturama vazduha najčešće oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, najavljuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Za danas (14.maj) prognozirani su kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom na zapadu i jugu Srbije. Od sutra (15.maj) postepen porast temperature. U košavskom području će duvati umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno sa udarima olujne jačine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i južne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Vreme ne pogoduje voću

Tokom proteklih sedam dana bilo je uslova za razvoj biljnih bolesti. U usevima pšenice, koja je u fazama cvetanja prva kiša može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača fuzarioze klasa. Kod voćarskih kultura smena kiše i sunca izuzetno pogoduje razvoju prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke, kao i razvoju infekcije šupljikavosti lišća koštičavog voća i plamenjače šljive.

U pogledu insekata štetočina, u toku je polaganje jaja i piljenje gusenica prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca. Kod ratarskih kultura u usevima pšenice su prisutne biljne vaši i larve žitne pijavice. Pregledom useva krompira uočeno je prisustvo imaga, položenih jaja, kao i početak piljenja larvi krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

RHMZ Porast temperature Uslovi vlažnosti Olujni vetar Košavsko područje Krompirova zlatica Fuzarioza klasa


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".