Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 31.03.2023. 07:30

Cikorija - lagana za uzgoj, a primenljiva od kozmetike do ishrane stoke

Kao predusev najbolja su strna žita i mahunarke, a ona je dobar predusev za krmne kulture, jari ječam i okopavine.

Foto: Depositphotos/pvladimire_yandex.ru
  • 300
  • 27
  • 0

CikorijaCichorium intybus, ne zahteva posebne uslove i agrotehniku. Za nju postoji tržište u oblastima fitofarmacije, kozmetike, gastronomije i ishrane stoke. Uzgaja se zbog sočnog i zadebljalog korena koji se osušen i pržen koristi kao zamena za kafu. Odlikuje se bogatim sadržajem inulina od 15 do 20 odsto.

Ima lekovito dejstvo na nivo holesterola i triglicerida u krvi, snižava nivo šećera u krvi, povišen krvni pritisak, poboljšava usvajanje minerala u organizmu. U gastronomiji se koristi za dobijanje fruktoze, a našla je primenu i u proizvodnji alkohola.

Najviše se uzgajaju dva varijeteta: korenasta cikorija, Cichorium intybus var. sativum, radičCichorium intybus var. foliosum, od koga se koriste etiolirani listovi za pripremu raznih salata. U prvoj godini korenasta razvija lisnu rozetu i zadebljali koren u kojem skladišti rezervne materije, a druge godine razvije cvetno stablo, cvet i seme.

Seje se kada i šećerna repa

Setva se obavlja u drugoj polovini marta i početkom aprila. Klija već na osam stepeni Celzijusa, a optimalna je 20 stepeni. U fazi nicanja može da izdrži kratkotrajni mraz do minus tri stepena Celzijusa, dok su starije biljke otpornije i bolje podnose sušu. Odgovaraju joj rastresita, plodna zemljišta slabo kisele do neutralne pH reakcije. Kao predusev najbolja su strna žita i mahunarke, a ona je dobar predusev za krmne kulture, jari ječam i okopavine. Dobro reaguje na đubrenje stajnjakom i drugim organskim đubrivima.

Za jedan hektar potrebno je između tri i šest kilograma, a dubina setve se kreće od jedan do dva centimetra. Međuredni razmak je do 45 centimetara. Kada biljke razviju do pet listova proređuju se u redu na razmak od 12 do 20 centimetara. Tada se obavlja i prihranjivanje.

Vađenje korena

Krajem septembra i početkom oktobra biljka prestaje da formira nove listove. Boja listova postaje žutozelena, a njihove ivice dobijaju crvenkastu nijansu. To je pravi trenutak da se izvadi koren koji je dostigao maksimalnu veličinu, sočan je i sadrži dosta inulina.

Na malim površinama vadi se vilama, a na većim vadilicama za šećernu repu ili šargarepu. Lisne glave se odsecaju i mogu da se siliraju, ali nisu pogodne za ishranu muznih krava jer negativno utiču na kvalitet mleka.


Tagovi

Cichorium intybus Gajenje cikorije Lekovito bilje Siliranje Ishrana Gastronomija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao