Očuvanje zdravlja, biodiverziteta i tradicionalne trpeze samo su neke od blagodeti domaće hrane. Porodica Radić iz Velike Plane priprema svoje proizvode po "slow food" principima.
Kada proizvodnjom i konzumiranjem hrane doprinosimo očuvanju zdravlja, biodiverziteta, domaće trpeze i tradicije, i pri tome čuvamo male, lokalne proizvođače, onda dobijamo najbolje. Širom sveta raste broj poštovaoca i sledbenika takvog načina ishrane, koji se poslednjih decenija pretvara u stil života, poznat pod nazivom "slow food" ili spora hrana.
Uz sve navedene prednosti, ishrana zasnovana na ovim principima, pored osećaja sitosti, u mogućnosti je da pruži i potpuno zadovoljstvo našim čulima, pa zalogaji postaju uživanje.
Porodica Radić iz Velike Plane priprema domaća jela i zimnicu sledeći upravo pomenute principe. Najveće priznanje porodične umešnosti su stalni i poznati kupci, a njihovi specijaliteti mogu se probati na brojnim manifestacijama hrane.
Pre desetak godina Radići su rešili da hranu, koju su po receptima njihovih baka do tada pripremali za sebe, predstave i drugima. Slatka, džemovi, sirupi na rastvaranje, ajvar i pinđur bili su početak porodične proizvodnje, a vremenom je ponuda ukusa i mirisa postajala bogatija.
"Majka Slavica je oduvek pravila zimnicu za nas i naše prijatelje, a onda je odlaskom u penziju na nagovor drugarice iz Beograda to počela da radi i za prodaju, koja se svake godine povećavala. Danas pravimo slatka od voća iz našeg kraja (jagoda, višnja, trešnja, kajsija, kupina, smokva, dunja i šljiva) kao i džemove od istog voća sa dodatkom šipurka. Ajvar, pinđur, ljutenicu i papriku na seoski način (vrlo pikantna salata u tegli), pravimo isključivo od pečene paprike. Tokom zime pravimo domaćinsku sarmu, koja je specijalitet domaćinstva Radić, kao i pihtije, pite od duleka, oraha i baklavu", priča Vladimir Radić.
Specijaliteti se krčkaju i leti i zimi, pa posla ima cele godine za tri generacije Radića. Svaki član porodice na svoj način doprinosi proizvodnji domaće hrane.
"Proizvodnja je izuzetno zahtevna i traži rad 'od jutra do sutra'. Otac Tomislav prinosi šta je potrebno, majka Slavica je glavna kuvarica, supruga Ana i ja smo zaduženi za komercijalu, a ćerke Mina i Iva pišu etikete za tegle i pomažu u pakovanju. Moja sestra Ivana donosi u naš rad interesantne inovacije i novu viziju", kaže naš domaćin.
Slavica i Vladimir na manifestaciji "Terra Madre Morava"
Ivana Radić Žan, Vladimirova sestra, inženjer je poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo sa međunarodnim masterom iz agromarketinga i trenutno je na jugu Francuske, na doktorskim studijama iz agroekonomije. Ivana je predstavnica naše zemlje u globalnoj mreži YPARD i lider "Slow Food Convivium"-a Velika Plana, lokalnog ogranka globalne organizacije "slow food"-a, koja okuplja male proizvođače autohtonih sorti biljaka i rasa životinja.
Za pripremu proizvoda Radići delom koriste sirovine koje sami uzgajaju, a deo nabavljaju na tržištu. Kako bi izbegli sve probleme koje nabavka sa sobom nosi, oni su se povezali sa lokalnom firmom koja im osigurava kontinuitet u isporuci i ujednačen kvalitet potrebnih sirovina.
Zahvaljujući kulinarskom umeću i predanosti poslu, ali i čvrstoj saradnji sa dobavljačem, Radići se mogu sresti na brojnim manifestacijama, kakva je i nedavno održana "Terra Madre Morava" u Velikoj Plani, sajam malih proizvođača u okviru "Dana polja Superiora", a već dva puta su se našli i u Torinu, svetskoj prestonici "slow food"-a, na najznačajnijem međunarodnom događaju posvećenom kulturi hrane "Terra Madre Salone del Gusto".
"Za hranu koju pripremamo delimično koristimo sirovine iz naše bašte, uglavnom celer i beli luk, a ostale namernice nabavljamo od firme koja se bavi proizvodnjom semena povrća i sadnica voća. Sve što koristimo je poznatog geografskog porekla", priča Radić.
Slatko od belih trešanja
Tokom godina Radići su tržište najčešće osvajali preporukama onih koji su već probali njihove proizvode, i uz Veliku Planu i okolinu, dobar deo proizvodnje plasiraju u Beogradu, poznatim kupcima koji se unapred prijave sa porudžbinom. Među Radićevim mušterijama česti su i naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji kroz njihove proizvode ponosu ukuse rodnog kraja van granica naše zemlje.
Kako se broj kupaca, a samim tim i proizvodnja iz godine u godinu povećava, prave se i planovi za dalje poslovanje.
"Planovi su nam da širimo proizvodnju, da povećamo plasman i da malo popravimo dizajn tegle, kao i da svake godine uvedemo po neki novi proizvod. Za sve ovo su nam potrebna sredstva, koja obezbeđujemo iz same proizvodnje ali i iz subvencija koje daje država za poljoprivredna gazdinstva", zaključuje naš domaćin.
Foto: Vladimir Radić
Tagovi
Autorka