Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slow food
  • 27.08.2017. 13:00

Domaća hrana čuva prave vrednosti

Očuvanje zdravlja, biodiverziteta i tradicionalne trpeze samo su neke od blagodeti domaće hrane. Porodica Radić iz Velike Plane priprema svoje proizvode po "slow food" principima.

Foto: Vladimir Radić
  • 1.517
  • 227
  • 0

Kada proizvodnjom i konzumiranjem hrane doprinosimo očuvanju zdravlja, biodiverziteta, domaće trpeze i tradicije, i pri tome čuvamo male, lokalne proizvođače, onda dobijamo najbolje. Širom sveta raste broj poštovaoca i sledbenika takvog načina ishrane, koji se poslednjih decenija pretvara u stil života, poznat pod nazivom "slow food" ili spora hrana.

Uz sve navedene prednosti, ishrana zasnovana na ovim principima, pored osećaja sitosti, u mogućnosti je da pruži i potpuno zadovoljstvo našim čulima, pa zalogaji postaju uživanje.

Specijaliteti po bakinim receptima

Porodica Radić iz Velike Plane priprema domaća jela i zimnicu sledeći upravo pomenute principe. Najveće priznanje porodične umešnosti su stalni i poznati kupci, a njihovi specijaliteti mogu se probati na brojnim manifestacijama hrane.

Pre desetak godina Radići su rešili da hranu, koju su po receptima njihovih baka do tada pripremali za sebe, predstave i drugima. Slatka, džemovi, sirupi na rastvaranje, ajvar i pinđur bili su početak porodične proizvodnje, a vremenom je ponuda ukusa i mirisa postajala bogatija.

"Majka Slavica je oduvek pravila zimnicu za nas i naše prijatelje, a onda je odlaskom u penziju na nagovor drugarice iz Beograda to počela da radi i za prodaju, koja se svake godine povećavala. Danas pravimo slatka od voća iz našeg kraja (jagoda, višnja, trešnja, kajsija, kupina, smokva, dunja i šljiva) kao i džemove od istog voća sa dodatkom šipurka. Ajvar, pinđur, ljutenicu i papriku na seoski način (vrlo pikantna salata u tegli), pravimo isključivo od pečene paprike. Tokom zime pravimo domaćinsku sarmu, koja je specijalitet domaćinstva Radić, kao i pihtije, pite od duleka, oraha i baklavu", priča Vladimir Radić.

Hrana spaja celu porodicu

Specijaliteti se krčkaju i leti i zimi, pa posla ima cele godine za tri generacije Radića. Svaki član porodice na svoj način doprinosi proizvodnji domaće hrane.

"Proizvodnja je izuzetno zahtevna i traži rad 'od jutra do sutra'. Otac Tomislav prinosi šta je potrebno, majka Slavica je glavna kuvarica, supruga Ana i ja smo zaduženi za komercijalu, a ćerke Mina i Iva pišu etikete za tegle i pomažu u pakovanju. Moja sestra Ivana donosi u naš rad interesantne inovacije i novu viziju", kaže naš domaćin.

Slavica i Vladimir na manifestaciji "Terra Madre Morava"

Ivana je ambasador Radića i Srbije

Ivana Radić Žan, Vladimirova sestra, inženjer je poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo sa međunarodnim masterom iz agromarketinga i trenutno je na jugu Francuske, na doktorskim studijama iz agroekonomije. Ivana je predstavnica naše zemlje u globalnoj mreži YPARD i lider "Slow Food Convivium"-a Velika Plana, lokalnog ogranka globalne organizacije "slow food"-a, koja okuplja male proizvođače autohtonih sorti biljaka i rasa životinja.

"Ivana već tri godine zaredom organizuje odlazak delegacije iz Velike Plane ne međunarodne skupove poput 'Terra Madre' u Torinu ili 'Milano EXPO'. Pošto je veoma međunarodno orjentisana, Ivana u Veliku Planu često dovodi prijatelje strance iz svih delova sveta (Amerike, Nemačke, Turske, Italije, Indije, Kolumbije), a gde god da putuje nosi naše proizvode, tako da su oni posluženi i na Međunaronom institutu u Francuskoj, a zahvaljujući njenom suprugu Danielu, i u Organizaciji za hranu i poljoprivredu na Karibima, pa je na sebi svojstven način ona ambasador porodice Radić, Velike Plane i Srbije", ističe Vladimir.

Od Velike Plane do Torina

Za pripremu proizvoda Radići delom koriste sirovine koje sami uzgajaju, a deo nabavljaju na tržištu. Kako bi izbegli sve probleme koje nabavka sa sobom nosi, oni su se povezali sa lokalnom firmom koja im osigurava kontinuitet u isporuci i ujednačen kvalitet potrebnih sirovina.

Zahvaljujući kulinarskom umeću i predanosti poslu, ali i čvrstoj saradnji sa dobavljačem, Radići se mogu sresti na brojnim manifestacijama, kakva je i nedavno održana "Terra Madre Morava" u Velikoj Plani, sajam malih proizvođača u okviru "Dana polja Superiora", a već dva puta su se našli i u Torinu, svetskoj prestonici "slow food"-a, na najznačajnijem međunarodnom događaju posvećenom kulturi hrane "Terra Madre Salone del Gusto".

"Za hranu koju pripremamo delimično koristimo sirovine iz naše bašte, uglavnom celer i beli luk, a ostale namernice nabavljamo od firme koja se bavi proizvodnjom semena povrća i sadnica voća. Sve što koristimo je poznatog geografskog porekla", priča Radić.

Slatko od belih trešanja

Zadovoljni kupci najbolja reklama

Tokom godina Radići su tržište najčešće osvajali preporukama onih koji su već probali njihove proizvode, i uz Veliku Planu i okolinu, dobar deo proizvodnje plasiraju u Beogradu, poznatim kupcima koji se unapred prijave sa porudžbinom. Među Radićevim mušterijama česti su i naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji kroz njihove proizvode ponosu ukuse rodnog kraja van granica naše zemlje.

Kako se broj kupaca, a samim tim i proizvodnja iz godine u godinu povećava, prave se i planovi za dalje poslovanje.

"Planovi su nam da širimo proizvodnju, da povećamo plasman i da malo popravimo dizajn tegle, kao i da svake godine uvedemo po neki novi proizvod. Za sve ovo su nam potrebna sredstva, koja obezbeđujemo iz same proizvodnje ali i iz subvencija koje daje država za poljoprivredna gazdinstva", zaključuje naš domaćin.

Foto: Vladimir Radić


Tagovi

Vladimir Radić Ivana Radić Žan Velika Plana Slow Food Domaća hrana Zimnica


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃