• Jabukovo sirće
  • 25.04.2021. 12:00
  • Nišavski okrug, Svrljig

Jovići iz Svrljiga godišnje proizvedu 50.000 litara organskog jabukovog sirćeta

Za proizvodnju jabukovog sirćeta, a ne alkoholnog ili vinskog, Jovići su se opredelili jer prostor oko Svrljiga ima "dobro nebo", koje omogućava da stare sorte jabuka jako dobro uspevaju.

Foto: Porodica Jović
  • 823
  • 260
  • 1

Šestočlana porodica Jović iz Svrljiga, supružnika Jelene i Bore, čini se da je lider u proizvodnji organskog jabukovog sirćeta u Srbiji sa godišnjom proizvodnjom 50.000 litara i plantažom tog voća koja se prostire na 20 hektara.

Zbog dokazanog pozitivnog uticaja na zdravlje ljudi, tražnja za jabukovim u našoj zemlji iz godine u godinu raste, zbog čega Jovići stalno povećavaju proizvodnju u svom pogonu, a posebno onog koje je proizvedenog od organskih plodova.

Stare otporne sorte

Prema rečima Bore Jovića njegova porodica ima abiciozne planove i namerava da narednih godina dodatno uvećava plantažu i proizvodnju organskog sirćeta.

"Svake godine podižemo novih pet do šest hektara voćnjaka sa jabukama. Planiramo da 2022. godine dostignemo 30 hektara i da se tu za sada zaustavimo. Podižemo stare, otporne sorte, kožaru, kolačaru i budimku", izjavio je Jović.

Do 2022. godine planiraju da dostignu 30 hektara

Kako navodi, za proizvodnju jabukovog sirćeta, a ne alkoholnog ili vinskog, opredelili su se jer prostor oko Svrljiga ima "dobro nebo", koje omogućava da stare sorte pomenutog voća jako dobro uspeva.

"Plantaža je na visini od 510 metara i na toj visini obično nema magle i vrlo je provetreno, a to omogućava da zasad negujemo organski i da relativno lako udovoljimo svim pravilima takve proizvodnje", izjavio je naš sagovornik. 

Tradicionalni način kisele fermetacije

Dodao je da su se na podizanje tih zasada odlučili jer je poslednjih godina značajno opao otkup starih sorti i divljih jabuka od kojih može da se proizvodi kvalitetno sirće.

"Za proizvodnju koristimo tradicionalni način kisele fermentacije koji se odvija u generatorima. Taj način kiseljenja čini da dobijemo proizvod koje je kiselo-slatkastog ukusa, koje je 'pitomo na jeziku' i sa jako mnogo ekstrakta, jer su stare sorte upravo sa puno ekstrakta", naglasio je Jović.

"Pitomo na jeziku" kiselo-slatkastog ukusa

Prema njegovim rečima, postoji veoma velika razlika u onom proizvedenom od starih sorti i internacionalnih - po boji, mirisu i ukusu. Trenutno polovinu svog proizvoda prodaju potrošačima u našoj zemlji, a drugu polovinu kupcima u Australiji, Kanadi i šest evropskih zemalja.

Pre 15 godina prodaja je išla loše

Dodao je da u našoj zemlji tek poslednjih godina raste tražnja za organskim proizvodima i da nije tako bilo ranije.

"Mi smo prvo organsko sirće proizveli pre 15-tak godina, ali je proizvodnja išla loše pa smo odustali od tog posla. U to vreme u Srbiji još nije bila izgrađena navika građana da kupuju takve proizvode."

Jabukovo sirće: Poboljšava mlečnost krava, olakšava telenje, leči mastitis?

Istakao je da u našoj zemlji raste tražnja za organskim proizvodima, ali da se generalno još vrlo malo prodaju.

"Veliki broj ljudi u Srbiji još ima svoje bašte i otuda se snabdevaju hranom. U bogatom svetu gde ljudi nemaju useve, kao ni tetku ili baku na selu koja ih obezbeđuje hranom, ljudi moraju da se zdravom hranom snabdevaju u prodavnicama i zato je tamo i prodaja bolja", naglasio je Jović.


Tagovi

Jabukovo sirće Organski proizvod Bora Jović Izvoz Stare sorte jabuke


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.